In cazul in care integrarea va avea loc la 1 ianuarie 2007, Romania mai poate beneficia de fondurile europene oferite prin programul Sapard doar anul acesta. De aceea, autoritatile romane sunt hotarate sa recupereze timpul pierdut si vor sa dubleze numarul fermierilor care obtin fondurile europene si sa atraga toate cele 600 de milioane de euro alocate prin acest program tarii noastre in acest an.
Pe de alta parte, potrivit datelor puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii, la inceputul lui februarie se inregistrasera 10.088 de solicitari de informare pentru Programul Fermierul. Dintre acestea, au rezultat deja 837 de proiecte in derulare, in diverse faze de avizare. 37 de proiecte au primit pana acum scrisori de confort de la BCR, banca partenera a Ministerului Agriculturii in Programul Fermierul, iar
13 proiecte au ajuns la Sapard pentru aprobare.
Ministerul Agriculturii ofera in prezent 300 de miliarde de lei vechi pentru Programul Fermierul, bani derulati prin BCR. Potrivit reprezentantilor de la Agricultura, in cursul acestei luni va deveni operational si fondul mare, de 7.000 de miliarde, pentru Programul Fermierul, bani pentru care 6 banci au depus deja oferte catre minister.
Masurile de ajutorare prin alocarea de fonduri de la Guvern pentru cei care doresc sa acceseze programul Sapard sunt ca urmare a faptului ca normele europene prevad ca beneficiarii acestui program european sa acopere din fonduri proprii jumatate din creditul solicitat. Aici a fost de fapt piedica principala care a condus la un coeficient mic de absorbtie a unor astfel de finantari. Adica saracia taranilor romani.
Autoritatile romane anticipeaza ca in acest an aproape 3.000 de fermieri ar putea beneficia de fondurile europene puse la dispozitie tarii noastre prin programul Sapard. Asta ar insemna un numar dublu de beneficiari fata de anul trecut si egal cu numarul total de beneficiari de la demararea programului in Romania.
Prin programul SAPARD, Romaniei
i-au fost oferite 1,2 miliarde de euro, dar pana in prezent nu s-a folosit decat jumatate din aceasta suma.