Un proiect premergator raportului de monitorizare a Romaniei care va fi dat publicitatii pe 25 octombrie, realizat de Comisia Europeana, ar trebui sa-i puna serios pe ginduri pe oficialii care se ocupa de integrare in cadrul "Capitolului 7 - Agriultura”. Conform rezumatului acestui material - datat 27 mai 2005, "Romania indeplineste partial angajamentele si cerintele rezultate din negocierile pentru aderare pe domeniul agricol ". Oficialii europeni fac observatii pertinente in dreptul fiecarui domeniu inclus in "Capitolul 7”, fara sa-si ascunda ingrijorarea asupra faptului ca autoritatile de la Bucuresti, avind in vedere stadiul actual de aprobare si implementare a aquis-ului comunitar, nu vor putea sa finalizeze reformele pina la data integrarii.
In rezumatul lucrarii, se arata ca "o atentie imediata trebuie acordata deschiderii Agentiei de Plati si Interventii si Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS) ", Romania aflindu-se cu aceste doua obiective abia la faza de planificare. "Exista o serioasa ingrijorare asupra faptului ca Romania nu va avea o Agentie de Plati si un IACS functionale pina la momentul aderarii " - se arata in raport.
O atitudine pro-activa este solicitata imediat autoritatilor de la Bucuresti in cazul controlului encefalopatiilor spongiforme transmisibile - EST si controlului subproduselor animale, sistemului de identificare a animalelor, sanatatii publice (imbunatatirii conditiilor din crescatorii) si deschiderii facilitatilor oferite de posturile de inspectie la frontiera.
In timp ce alinierea legislatiei la aquis este destul de avansata si in progres, noi masuri legale sint necesare pentru o completa transpunere si implementare a aquis-ului comunitar. In acest sens, sint recomandate efoturi sporite pentru implementarea legislatiei in domeniile veterinar si fitosanitar. Capacitatea de transpunere a legislatiei in domeniul fitosanitar este serios ingreunata de scaderea presonalului din institutiile centrale, iar aceasta problema are nevoie urgent de atentie. In plus, personalul continua sa fie principalul factor restrictiv pentru indeplinirea angajamentelor si in cazul securitatii alimentare si a domeniului veterinar, se mai arata in raport.

Agentia de Plati si Interventii nu este inca functionala

Conform angajamentelor Romaniei, Agentia de Plati si Interventii ar trebui, pina la momentul aderarii la Uniunea Europeana, sa fie functionala. La aceasta data, considera expertii europeni, demararea activitatii instituttiilor din acest domeniu este inca la faza de planificare si in urma programului stabilit. Agentia de Plati si Interventii se afla inca intr-un stadiu timpuriu de realizare a capacitatii sale administrative, are personal redus si facilitati limitate.
Intr-un stadiu destul incipient al implementarii este si Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), rezultat al faptului ca tot Agentia de Plati si Interventii trebuie sa ocupe si de acest lucru. Ca urmare, nici baza de date pentru identificarea si inregistrarea bovinelor nu este inca gata. Expertii mai considera ca si campaniile de informare asupra schemelor de subventii comunitare pentru fermieri ar trebui accelerate. Si in privinta platilor directe au mai ramas de adoptat acte normative, dar trebuie create si capacitatile administrative.

Inregistrarea comerciantilor - in "stadiu embrionar "

In ceea ce priveste pasii pe care Romania trebuie sa-i faca in trecerea la organizarea pietei comune, toate aceste demersuri sint legate si de Agentia de Plati si Interventii - care inca nu funcaioneaza. Asa ca s-a ajuns ca nici un organism sa nu se ocupe inca de piata cerealelor, a orezului, a cartofilor sau furajelor uscate. Nu exista, de asemenea, nici un sistem de raportare a preturilor. Sistemul de control al calitatii si conformitatii fructelor si legumelor se afla inca intr-un stadiu incipient. O autoritate de supraveghere a fost creata in iunie 2004, dar a ramas fara personal, cu angajati necalificati si fara echipamente. "Inregistrarea comerciantilor este in stadiu embrionar ", se arata in raportul expertilor europeni, in timp ce organizatiile producatorilor trebuie incurajate sa se coaguleze.
Si la subcapitolul produsele animale progresele nu sint deloc remarcabile. Astfel, in ceea ce priveste cotele de lapte, expertii arata ca trebuie accelerate etapele de incredintare a acestor cote. Desi Comisia de clasificare a carcaselor de bovine a fost creata, sistemul de clasificare nu a fost inca implementat. De asemenea, sistemul de raportare a preturilor se afla tot in stadiul de implementare. Aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul carnii de oaie, dar si a carcaselor de porc.

Pesimism si in sectorul sanitar-veterinar

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor este insarcinata cu controlul intregului lant alimentar, incluzind si importurile din tarile terte. Expertii europeni au constatat ca Autoritatea ramine, in continuare, cu un personal care acopera doar 45% din nevoi, care lucreaza in birouri improprii si fara facilitati logistice, la nivel central. Supravegherea encefalopatiilor spongiforme transmisibile nu este complett inca, iar sistemul de inregistrare si identificare a animalelor nu este operational. In ceea ce priveste identificarea si inregistrarea bovinelor, expertii sustin ca acest proces nu a inceput pina la finalul anului 2004, asa cum se angajasera autoritatile de la Bucuresti. Identificarea si inregistrarea animalelor mici este intirziata, de asemenea, ca urmare a managementului gresit al unei licitatii. Exista riscul ca termenul limita - iunie 2006 - pe care autoritatile de la Bucuresti l-au stabilit sa nu poata fi respectat.