Producatorii agricoli nu au prea multe motive de bucurie la finele actualei campanii agricole. Singurul lucru pozitiv il reprezinta efectuarea araturilor pentru insamintarile de toamna realizate in proportie de 93,4%, spre deosebire de alti ani cind agricultorii intimpinau greutati serioase in ducerea la bun sfirsit a acestei lucrari. La griu lucrurile nu stau prea bine, cultura fiind infiintata doar pe 23% din cele 35.000 ha programate, dovedind inca o data, daca mai era nevoie, ca interesul agricultorilor pentru aceasta cultura se diminueaza in fiecare an. Cel mai mult de cistigat au avut producatorii de floarea-soarelui, cultura la care s-a obtinut o productie medie de 1.407 kg/ha. O buna parte din aceasta cantitate, respectiv 45.360 tone, a fost deja livrata catre procesatori, diferenta fiind depozitata la societatile de profil (Comcereal, Cerealcom).

Producem doar pentru consumul propriu

Despre cartofii de toamna, strugurii de masa si cei de vin putem vorbi in buna masura doar prin prisma producatorilor agricoli individuali, intrucit ei detin ponderea in privinta acestor produse. La cartofii de toamna s-a realizat o productie medie de 17.389 kg/ha, insa cea mai mare parte din cantitatea obtinuta, respectiv 16.400 tone din cele 21.650 tone, va ramine la producatori pentru asigurarea necesarului propriu. Acelasi lucru este valabil si in cazul strugurilor de vin, 59.350 tone din productia totala de 65.952 tone urmind a fi folosite pentru consumul propriu. Si uite-asa se alege praful de notiunea de agricultura de piata, fenomenul extinzindu-se practic la aproape toate culturile, de la mere si pina la soia.

Cu mai putin de trei luni pina la intrarea in spatiul comunitar, agricultorii galateni produc in special pentru a-si asigura necesarul propriu si in foarte mica masura pentru consumul populatiei. Normele impuse producatorilor agricoli in ceea ce priveste calitatea si cantitatea produselor scoase pe piata devin in aceste conditii doar vorbe in vint.