Fermierii vor primi in urmatoarea perioada subventii de peste 30 de milioane de lei, cei mai multi bani urmand sa ajunga la viticultori, dar si la producatorii de grau si rapita.

Efectele masurilor cerute de Uniunea Europeana incep sa-si faca simtite efectele in viticultura, cea mai importanta dintre ele vizand taierea de la subventionarea tratamentelor fitosanitare a viticultorilor care detin doar soiuri hibride. Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Galati a aprobat 492 de cereri venite din partea proprietarilor de plantatii viticole pe rod cu soiuri nobile pentru struguri de masa si vin, inclusiv pentru vinurile cu denumire de origine controlata.

Conform informatiilor furnizate de conducerea APIA, autoritatea centrala urmeaza sa le vireze in cont viticultorilor galateni suma de 1.153.980 de lei in urmatoarea perioada. Detinatorii de ferme zootehnice au primit deja 881.760 de lei reprezentand primele de exploatatie, dar exista posibilitatea ca o parte dintre fermierii care au depus cererile in termen, dar din diverse motive nu au fost inscrisi in baza de date a APIA, sa nu se aleaga cu nimic.

Pentru a intra in posesia banilor proprietarii de ferme trebuie sa depuna la sucursala galateana o adeverinta eliberata de medicul veterinar si copii ale actelor de identificare si inregistrare a animalelor.

Bani ar mai fi

Cele mai mari fonduri vor ajunge sub forma bonurilor la producatorii de grau si rapita, care reprezinta peste 90% din culturile subventionate, in total fiind depuse 1.085 de cereri pentru 64.876 ha. Producatorii agricoli vor incasa aproximativ 31 de milioane de lei, din care peste 10 milioane de lei vor fi cheltuite pentru cumpararea de ingrasaminte, precum si pesticide. Alte 20 de milioane de lei vor fi folosite pentru achizitionarea de motorina si seminte, dar nicio letcaie nu va ajunge la producatorii de biodiesel.

"Nu am primit nicio cerere pentru biodiesel. Stiam ca exista niste spatii pentru productie, dar este posibil ca instalatiile sa nu produca nimic deocamdata si de aceea proprietarii nu au cerut subventii", ne-a declarat directorul APIA Galati, Ionel Nicula.