A treia etapa de recalculare a pensiilor din sistemul public s-a incheiat. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca au fost necesari 200 de miliarde de lei pentru aceasta etapa. Suma ce urmeaza sa creasca odata cu finalizarea si ultimei etape de recalculare dar si pentru ca din aceasta luna vor fi majorate pensiile agricultorilor. Aproape 1,1 milioane de pensionari au intrat in aceasta a treia etapa de recalculare, adica cele care au iesit la pensie in perioada 1 aprilie 1991-31 decembrie 1996. Dar recalcularea aduce practic, cresteri de pensii cu aproximativ 19 procente pentru numai aproape 400.000 de batrini. Pentru restul, recalcularea a insemnat de fapt, un punctaj mai mic decit cel in plata, dar, potrivit ministrului Muncii, Gheorghe Barbu acestia nu vor primi pensiile diminuate, ci vor beneficia de pensiile avute anterior recalcularii.
Urmeaza cea de-a patra etapa de recalculare, insa in acestea nu au fost inclusi si agricultorii care nu au venituri mai mari de 800.000 de lei. Ministrul Muncii a anutat astfel si o majorare a pensiilor acestora incepind cu luna in curs. Cei care beneficiaza de pensii numai din agricultura ar urma sa primeasca din aceasta luna cu zece procente mai mult. Este vorba de peste un milion de pensionari. Alti 240.000 care au avut pensii atit din agricultura, cit si din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat si ale caror venituri au intrat in cele trei etape de recalculare, vor primi pensii majorate diferentiat.
Mai este insa si o alta categorie de 370.000 de persoane: cea a pensionarilor care au vechime in agricultura si primesc pensii si din sistemul public, dar acestea din urma nu au intrat inca in procesul de recalculare. Acestia urmeaza sa beneficieze de modificari ale pensiei, dupa terminarea etapei a patra de recalculare, iar partea de pensie marita din agricultura aferente inca din septembrie, o vor primi retroactiv.

In 2006, pensiile vor creste doar cu 6%

Valoarea punctului de pensie va creste anul viitor cu 6%. "Pentru 2006 vom acoperi integral inflatia, iar diferenta de inflatie in 2005, intre cea prognozata si cea reala, o vom acoperi de asemenea prin valoarea punctului de pensie ", a precizat ministrul muncii. Pentru anul 2005, valoarea punctului de pensie este de 2.955.592 lei vechi si se aplica incepind cu data de 1 ianuarie.
Anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, se stabileste valoarea unui punct de pensie, care se determina prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu rata inflatiei prognozata pentru anul bugetar urmator. Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 30% si mai mare de 50% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Potrivit Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor, la sfirsitul lunii iulie erau inregistrati 4.604.362 pensionari de asigurari sociale de stat, 2.619.416 dintre acestia avind o pensie pina la trei milioane lei vechi, iar 1.427.033 de persoane primeau o pensie cuprinsa intre trei si patru milioane lei vechi. Conform Institutului National de Statistica, un pensionar care locuieste in mediul urban are nevoie in acest moment de un venit in valoare de 5,5 milioane lei vechi.