Cu toate ca la nivel guvernamental soarta CEC este pecetluita, oamenii de afaceri reprezentati de conducerea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) "sustin privatizarea CEC prin subscriptie publica, intrucat aceasta ar fi cea mai buna metoda pentru a pastra in patrimoniul national cea mai veche dintre bancile romanesti". ßi Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) solicita Guvernului sa stopeze procesul de privatizare a CEC, deoarece astfel "se distruge" o banca performanta si foarte necesara economiei romanesti. In plus, reprezentantii CCIR reamintesc ca, "in conditiile necesitatii dezvoltarii rurale impuse de aderarea Romaniei la UE, faptul ca CEC are cea mai mare infrastructura rurala dintre bancile romanesti ii confera un potential de dezvoltare deosebit". De asemenea, "privatizarea CEC prin subscriptie publica ar permite pastrarea unui oarecare echilibru pe piata bancara romaneasca, unde 90% dintre banci au fost privatizate sau constituite cu participarea capitalului strain", se mentioneaza in comunicatul CCIR.

Guvernul o tine tot asa

In pofida apelurilor afaceristilor romani, Guvernul continua procesul de vanzare a CEC catre bancile straine. Presedintele Comisiei de privatizare a CEC, Sebastian Vladescu, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca ofertele finale pentru cumpararea CEC vor fi depuse in trei saptamani. De asemenea, in doua saptamani Comisia de privatizare va trimite Bancii Nationale a Greciei si OTP Bank scrisorile cu ultima forma a contractului aprobata de Executiv. Forma finala ar trebui sa contina decizia Guvernului referitor la pachetul de 25% detinut de stat la CEC si dupa privatizare.
Prin aceasta privatizare, statul va vinde pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC. Restul va ramane la stat, urmand ca 9,9% din pachet sa fie transferat Fondului Proprietatea. Reamintim ca ultima reuniune a Comisiei de privatizare de la inceputul lui octombrie a dezbatut nivelul obligatiilor si penalitatilor care urmeaza a fi platite de castigator in cazul incalcarii unor reguli din contract. "Cele doua banci finaliste au cerut un nivel mult mai mic al acestor plati", declara Vladescu. (M.H.)