AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Romania, anunta apropierea de final a lucrarilor sale de constructie. Lansate cu aproape 1,5 ani in urma, lucrarile de constructie ale AFI Palace Cotroceni au depasit pana in acest moment cateva recorduri in domeniu stabilite la nivel European.
Astfel, pentru a ajunge in aceasta faza a constructiei, au fost necesare 7 milioane de ore de munca, realizate prin prezenta zilnica pe santier a aprox. 1.400 de muncitori.
Constructia celui mai mare centru comercial din Romania a implicat folosirea a tone de materiale a caror cantitate totala ar fi suficienta pentru stabili un record. De asemenea, demn de a fi remarcat este si timpul scurt, de doar aproximativ 1.5 ani, pentru a ridica o constructie de o asemenea anvergura care se intinde pe o suprafata de 215.000 mp.
Cupola AFI Palace Cotroceni este cea mai impresionanta din Europa din punct de vedere al dimensiunilor si, pe langa faptul ca adaposteste cea mai mare zona destinata activitatilor de distractie aflata intr-un centru comercial din Romania, detine si recordul pentru folosirea celei mai mari cantitati de sticla - 4.500 mp de sticla. Cupola a fost creata special pentru a permite luminii naturale sa patrunda in interiorul mall-ului, ea fiind amplasata, fara a fi prevazuta cu stalpi centrali de sustinere, la o inaltime de 26 m (aceasta inaltime corespunde unui bloc cu 9 etaje).
La cantitatea de sticla folosita la construirea cupolei se adauga si cei 7.000 mp de sticla care acopera cele 4 alei ce strabat mall-ul, fiecare avand o lungime de 400 m. Folosirea acestor impresionante cantitati de sticla ofera tuturor vizitatorilor senzatia ca se afla intr-un spatiu exterior.
Pentru a consolida structura de rezistenta a AFI Palace Cotroceni au fost folosite 36.000 tone de otel, in timp ce pentru a ridica aceasta uimitoare constructie a fost nevoie de peste 400.000 blocuri de beton.
"O singura luna ne mai desparte de deschiderea AFI Palace Cotroceni si consider, privind retrospectiv la volumul de munca si resurse care a fost investit in acest proiect, ca nu exista niciun dubiu ca AFI Palace Cotroceni va deveni unul dintre obiectivele de referinta ale orasului. AFI Palace Cotroceni va fi locul in care trebuie sa te afli, un loc in care fiecare va trai momente de bucurie si, cel mai important, fiecare va gasi cel putin un motiv pentru a reveni," a declarat Israel Visel, Manager al Romania Malls Division & AFI Palace Cotroceni.
Cifre reprezentative pentru AFI Palace Cotroceni:
7 milioane de ore de munca
1.400 de muncitori
4.500 mp de sticla folosita la constructia cupolei
7.000 mp de sticla care acopera aleile mal-ului
36.000 tone de otel
400.000 blocuri de beton
Cea mai mare cupola care acopera un centru comercial din Europa
Cea mai mare zona dedicata activiatilor de distractie aflata intr-un centru comercial din Romania
160.000 mc de beton
AFI Palace Cotroceni este situat la intersectia dintre Str. Vasile Milea si Bd. Timisoara, avand o suprafata totala de 215.000 mp, suprafata inchiriabila reprezentand aproximativ 76.000 mp.
Intreaga suprafata construita va gazdui: 300 de magazine, 2.500 de locuri de parcare, un hypermarket Real deschis 24/7, 20 de sali de cinema, primul IMAX din Romania (3D), restaurante, o pista de carting, 2 cazinouri, un patinoar de aproximativ 1000 mp - cel mai mare aflat intr-un centru comercial din Romania, deschis tot timpul anului -, un perete de escalada, un lac artificial, un loc de joaca pentru copii, o pista de role, bowling si snooker.
AFI Palace Cotroceni este un proiect care apartine AFI Europe, unul dintre cei mai importanti investitori si dezvoltatori din domeniul imobiliar din Europa Centrala si de Sud-Est, detinand in Cehia, Serbia, Romania, Bulgaria, Germania, Letonia, Polonia si Ungaria proiecte de amploare, cum ar fi centre comerciale si mall-uri, proiecte rezidentiale de lux, cladiri de birouri sau parcuri logistice. Toate proiectele AFI Europe sunt renumite pentru design-ul lor clasic-elegant si pentru calitatea constructiei.
La finele lunii septembrie 2009, AFI Europe va deschide in Bucuresti AFI Palace Cotroceni - cea mai mare investitie a companiei din Europa si in acelasi timp cel mai mare shopping mall din Romania.