Piata imobiliara urmeaza trendul ascendent si in acest an. Mai mult, expertii sustin ca investitiile imobiliare raman unele dintre cele mai rentabile plasamente. Analistii imobiliari de la Colliers International sunt de parere ca afacerile imobiliare se vor dubla in 2007, iar investitorii vor colabora si cu autoritatile locale pentru a dezvolta atat locuinte, cat si centre comerciale.

Piata imobiliara romaneasca pare a fi cea mai profitabila din economie. Potrivit unui studiu al companiei imobiliare Colliers International, afacerile cu case si terenuri se vor dubla anul acesta, in conditiile in care si preturile acestora au explodat imediat dupa integrarea in Uniunea Europeana. Conform analizei preluate de un post de televiziune, in vizorul investitorilor imobiliari sunt in principal marile orase, precum Cluj, Arad, Timisoara, Brasov si Constanta, care promit si o rata de profit destul de buna. Aceste orase ocupa primele cinci locuri in topul investitiilor imobiliare, dupa Capitala, atat pe segmentul rezidential, cat si pe cel al proiectelor comerciale, iar volumul afacerilor anuntate depaseste chiar 1,5 miliarde de euro.

Afaceri de 740 de milioane de euro in 2006

Tranzactiile de investitii din piata imobiliara au atins 740 de milioane de euro in 2006, de aproape trei ori mai mult decat in 2005, potrivit unui studiu publicat de compania Richard Ellis. Analistii imobiliari sustin ca acest lucru a fost posibil datorita increderii in piata locala si perspec-tivelor economice optimiste in urma aderarii la UE. Doar in municipiul Arad sunt in derulare investitii imobiliare de peste 500 de milioane de lei, care vizeaza constructii de locuinte. In prezent, sunt in constructie peste 2.300 de case si 30 de blocuri, dar si centre comerciale. Totodata, companiile irlandeze Mivan si Moritz Group vor investi 50 de milioane de euro pentru construirea centrului comercial Tiago Mall, care va cuprinde si sali de cinema, restaurante si spatii de parcare.

Investitii si in locuinte

In ceea ce priveste constructia de locuinte, divizia de Real Estate a grupului Cefin va investi 37 de milioane de euro pentru un complex rezidential cu 200-300 de apartamente in Arad si alte 31 de milioane de euro pentru un ansamblu cu dimensiuni asemanatoare in Timisoara. Lucrarile vor urma sa inceapa in primul trimestru din 2008 si ar trebui sa fie finalizate in vara lui 2009. Un alt investitor este si compania israeliana Aura Investments. Aceasta va investi aproximativ 130 de milioane de euro pentru a dezvolta un proiect rezidential cu 1.550 de apartamente de lux in Brasov. Aura Investments a mai achizitionat in iunie un alt lot de teren impreuna cu firma Baron Adam, iar la inceputul lunii reprezentantii companiei au anuntat ca vor construi in Brasov un alt proiect de circa 400 de locuinte pentru care vor investi 35 de milioane de euro. Un alt dezvoltator, Sorcha Developments SRL din Brasov, va investi aproape 50 de milioane de euro intr-un ansamblu rezidential care va cuprinde 822 de apartamente in sase tipuri diferite de vile in zona "3Brazi" din Predeal. In Cluj, Impact Developer & Contractor intentioneaza inceperea construirii complexului rezidential Lomb, prin crearea unei societati in asociere cu Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Proiectul cuprinde construirea a 2.500 de case, aproximativ 3.200 de apartamente, precum si 180.000 de metri patrati care vor oferi spatii de birouri si spatii comerciale. In ceea ce priveste Capitala, chiar ieri grupul spaniol Lar a anuntat ca va construi trei complexuri rezidentiale in Bucuresti, care vor avea in total 645 de locuinte, cu o valoare de vanzare cumulata estimata la circa 110 milioane de euro. La acestea se adauga alte investitii aflate in diverse stadii de derulare, in complexuri rezidentiale sau spatii de birouri si parcuri industriale.