SC Robur SA Targu Jiu, societate care il are ca actionar majoritar pe controversatul om de afaceri Iulian Siclitaru, a incaput pe mana lichidatorului judiciar, care ii scoate la vanzare toate bunurile imobile pentru recuperarea unei datorii catre bugetul statului de aproximativ doua sute de miliarde de lei.

Problemele financiare ale firmei au inceput in urma cu peste doi ani, cand mai multi angajati din Targu Jiu ai Robur au protestat pentru ca nu-si primisera salariile restante. Cu o activitate din ce in ce mai putin eficienta, societatea patronata de Siclitaru prin intermediul Sc Rebonis Corp a intrat in incapacitate de plata si a inceput sa acumuleze restante catre bugetul consolidat al statului, ajungand in cele din urma sa datoreze aproximativ cinci milioane de euro. Pentru ca gluma parea sa se ingroase, reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au pus sechestru pe o parte din bunuri si le-au scos la vanzare, recuperand putin peste trei miliarde de lei din cele 15 cat preluase de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Gorj si Dolj. AVAS a scos la licitatie la vremea respectiva un imobil compus din cladire P+1 cu o suprafata construita de 201 metri patrati, o magazie cu o suprafata de peste 80 de metri patrati, precum si un teren de 850 mp, toate situate in Targu Jiu pe strada Ecaterina Teodoroiu, unde era si sediul social al firmei. Pretul de pornire a fost de aproximativ 74.000 de dolari plus TVA. Totodata, AVAS a vandut mai multe constructii si un teren de 2.714 metri patrati din localitatea Polovragi, active pentru care a cerut aproximativ 30.000 de dolari, la acestea adaugandu-se un teren de peste 3.200 de metri patrati din Targu Jiu, evaluat ca pret de pornire la aproape 21.000 de dolari plus taxa pe valoarea adaugata.

Autoritatile statului, legate la ochi

Dupa ce AVAS si-a recuperat partea care i se cuvenea din restantele de plata, a venit randul celorlalti creditori sa-si ceara drepturile. Singura solutie gasita de finante, care aveau de incasat debite de zeci de miliarde de lei de la firma lui Siclitaru, a fost sa ceara declararea falimentului SC Robur SA Targu Jiu, lucru pe care l-au si reusit in luna mai, anul acesta, cand Tribunalul Dolj a pronuntat dizolvarea societatii si scoaterea la licitatie a tuturor bunurilor imobile. Lichidatorul judiciar desemnat de instanta, BNP Consult, a publicat deja anunturile de vanzare a mai multor terenuri si constructii din Targu Jiu, dar reprezentantii sai nu se asteapta la rezultate spectaculoase. „Bunurile pe care le vom scoate la vanzare sunt evaluate la aproximativ 100 de miliarde de lei si se intind in doua judete, Gorj si Dolj. Robur a avut o filiala si la Craiova. Vor fi greu de vandut, mai ales ca nu prea s-au inscris cumparatori la licitatie. Lumea vrea terenuri in centrul orasului, nu la Plenita sau la Malu Mare“, a declarat pentru GdS directorul BNP Consult, Vlad Babov. Intr-o prima faza, lichidatorul a scos la vanzare mai multe terenuri si cladiri din Gorj, situate la Polovragi, Tismana sau Targu Carbunesti, al caror pret de pornire se ridica la peste 30 de miliarde de lei. Reprezentantii statului par sa nu fie straini de conditiile in care Robur a intrat in incapacitate de plata. Daca, in cazul celorlalte societati falimentare, capitalul social era complet privat, la firma din Targu Jiu pe lista actionarilor figureaza, alaturi de SIF Banat Crisana, si Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului, actualul OPSPI din cadrul Ministerului Economiei, care detine 6,27% din actiuni, asa cum reiese din datele de la Oficiul Registrului Comertului. Cu alte cuvinte, reprezentantii statului stiau despre situatia dificila a societatii, dar nu au luat nici o masura ca datoriile catre bugetul statului sa nu creasca la aproape cinci milioane de euro.