Pe piata imobiliara din Romania, inchirierea de garsoniere in regim hotelier a devenit o afacere neprofitabila, desi dupa Revolutie multi au crezut ca vor da lovitura cu acest „business-fantoma“.
Analistul imobiliar Arthur Silvestri ne-a declarat ca acest tip de business, desi unul fantoma, a fost sustinut de doi factori importanti. Pe de-o parte, piata imobiliara nu era diversificata, iar de cealalta parte, principalii clienti, oamenii de afaceri straini, nu erau interesati sa-si gaseasca o locuinta pe termen lung. Intre timp, conform statisticilor, numarul hotelurilor a crescut insa intr-un ritm alert. Daca, in 2002, un studiu arata ca deficitul hotelier pentru Bucuresti era de 80-100 de unitati (cam 4.000-8.000 de locuri), in urmatorul an si jumatate, investitiile in acest domeniu s-au accelerat foarte mult. Acest lucru a facut ca afacerea cu garsoniere inchiriate in regim hotelier sa inceapa sa se zguduie.
Apoi, faptul ca strainii vor servicii complete, curatenie si ca lipsa unui contract de inchiriere le da un sentiment de nesiguranta a contribuit mai departe la erodarea acestui tip de afacere, a mai explicat Silvestri. Analistul imobiliar crede ca aceasta afacere-fantoma este reciproc neavantajoasa pentru ca nici proprietarul nu are nici o garantie ca lucrurile vor decurge normal, ca nu se va trezi cu o factura imensa la telefonul fix, ori ca nu adaposteste o persoana data in urmarire generala. Silvestri a apreciat ca un alt factor care pana la urma va reusi sa ingroape acest business-fantoma este ca majoritatea clientilor acestora, oameni de afaceri straini, s-au orientat in timp spre achizitia sau inchirierea pe termen lung a unor apartamente sau vile.
Mai trebuie spus ca anunturile de inchiriere pentru garsoniere sau apartamente in regim hotelier au o aparitie frecventa si in prezent. Sumele cerute variaza in cazul unei garsoniere intre 30 si 60 de euro/zi) iar in cazul unui apartament cu doua camere intre 40 si 100 de euro/zi.