Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a acuzat Ministerul Finantelor Publice (MFP) ca a folosit banii imprumutati de la banci pentru datorii, salarii si pensii privand astfel firmele particulare de posibilitatea unei atat de necesare finantari. Totodata, Adrian Vasilescu afirma ca singurul program real de combatere a crizei este acordul cu institutiile financiare internationale.
Adrian Vasilescu este de parere ca Ministerul Finantelor a contribuit la recesiunea din 2009, din cauza ca s-a imprumutat excesiv la banci pentru a plati pensii si salarii, in loc sa-si achite datoriile catre firmele private pe care, "in loc sa le ajute, le-a mai dat un branci".
"Avand bani, bancile au dat sistematic, de-a lungul intregului an 2009, saptamana de saptamana, Ministerului Finantelor. Pentru ce? Pentru acoperirea deficitului bugetar, in primul rand. Adica sa plateasca pensii, sa plateasca salarii, sa plateasca datorii, atat cat a putut Ministerul Finantelor sa plateasca, pentru ca, din pacate, a platit prea putin si au contribuit si Finantele la recesiunea pe care am suportat-o in 2009, in conditiile in care, cand a fost delegatia Fondului Monetar International aici si a facut analiza pana la 30 septembrie a realitatilor din economia romaneasca, la ce concluzie a ajuns? Toate criteriile de performanta stabilite prin acordul cu institutiile financiare au fost indeplinite, cu o singura exceptie: arieratele", a precizat consilierul guvernatorului BNR, citat de Financiarul.
Potrivit consilierului, "usturatoarea nota de plata a crizei economice a fost achitata doar de sectorul privat, sistemul bugetar fiind intr-un golf linistit", la adapost fata de efectele crizei.

Cei cu restante la restituirea creditelor sunt in pericol sa-si piarda locuintele cu care au garantat finantarile

Totodata, Adrian Vasilescu a atras atentia ca tot mai multi romani cu restante la credite risca sa fie executati silit de banci, ramanand astfel fara locuintele cumparate cu banii imprumutati, cu care au garantat finantarile.
"S-ar putea sa vedem si lucruri triste. S-ar putea sa vedem si oameni scosi din case. Sigur ca e important ca bancile sa fie atente la aceasta problema sociala e important ca si Guvernul sa intervina in aceasta chestiune, daca poate interveni", a declarat Vasilescu intr-o conferinta de presa tinuta Ploiesti.
Restantele romanilor totalizau aproximativ 2,15 miliarde de euro in prima luna a acestui an, in crestere de la aproximativ 900 de milioane de euro in ianuarie 2009, sumele fiind catre un singur debitor.
In ianuarie, peste 214.000 de persoane fizice si juridice aveau restante la banci, in crestere cu 36% comparativ cu prima luna a anului trecut, ceea ce inseamna ca aproape un sfert din debitori au intarzieri la plata ratelor.
Recent, si specialistul in insolventa, avocatul Gheorghe Piperea, avertiza asupra cresterii alarmante a cererilor de executare silita formulate de banci in cazul persoanelor fizice, cele mai multe pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 de lei. Astfel, dupa spusele avocatului, luna trecuta, peste 100.000 de romani erau in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci.