Agerpres informeaza ca Presedintele Consiliului National al PSD, fostul premier Adrian Nastase, prezinta pe blogul personal, o serie de solutii ale unui guvern de criza.
"Unii dintre colegi m-au intrebat cum vedem noi rolul unui eventual guvern de criza. Un guvern de criza ar trebui sa repare cateva din problemele create de guvernul Boc si sa pregateasca tara de alegeri anticipate. Atat si nimic mai mult. Pare putin, dar pentru sase luni sunt foarte multe de facut. Avem o serie de crize suprapuse de rezolvat. Criza economica se suprapune pe cea sociala. Masurile de austeritate sunt cele mai dure din Europa si nu sunt insotite de masuri de relansare economica. Avem si o criza a datoriilor, nu doar ale statului (unde se ajunge la 62% din PIB in cativa ani), dar si ale populatiei. De la inceputul crizei, zilnic, isi pierd locul de munca 800 de romani. Somajul scade pe hartie, dar in realitate scade numarul de locuri de munca existente si create. Avem un restantier la fiecare cinci datornici la banci. Zilnic, 250 de romani nu isi pot achita rata la banca. Peste 300.000 de firme sunt grav afectate de criza, dupa cele 180.000 de firme inchise anul trecut. Economia va fi in recesiune si anul viitor, fiind astfel singura tara europeana care nu iese din criza. Rata saraciei va creste cu patru puncte procentuale in acest an", argumenteaza fostul premier.
Potrivit acestuia, tactica de tip "loveste si fugi" impusa prin adoptarea cotei unice de impozitare s-a dovedit falimentara, iar beneficiile reale ("nu doar micile cresteri de salarii, insotite de inflatie") au mers mai ales la cei bogati, iar costurile sunt suportate cu precadere de saraci.
"Din nevoia disperata de a aduce venituri la buget, mediul de afaceri va fi in continuare strivit de numarul mare de impozite si taxe, incertitudinea legislativa si controalele inutile. Prin crizele financiare, economice si sociale pe care le-a provocat, capitalismul financiar si-a dovedit limitele. Este clar ca avem nevoie de un nou model de dezvoltare in Romania. Un model care sa stimuleze cresterea economica pentru bunastare. Nu o crestere economica bazata aproape exclusiv pe consum si importuri sau una bazata pe datorie", sustine liderul CN al PSD.
Intre solutiile enumerate de Adrian Nastase se afla crearea de locuri de munca mai multe si mai bune prin cresterea economica alimentata de investitii, stimularea parteneriatul public-privat pentru a asigura resurse de investitii, asigurarea unei cresteri economice sustinute si a unei distributii echitabile a beneficiilor acesteia.
"Romania trebuie sa treaca de la consum si importuri la investitii si exporturi ca principale motoare de crestere. Echilibrul bugetar il mentinem printr-o buna planificare multianuala si urmarea unei strategii predeterminate. Propunem reformarea sistemului fiscal-bugetar. Reforma veniturilor bugetare are ca obiectiv cresterea ponderii veniturilor bugetare in PIB la nivelul mediei UE 27, pentru a se putea asigura resurse de finantare pentru investitii", spune Nastase.
Principiile de baza pe care fostul premier le prezinta sunt urmatoarele: masurile reparatorii ale unui guvern de criza sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2011; in cazul bugetarilor, tinta este de a se reveni rapid la nivelul salarial de dinainte de 1 iulie 2010; neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 1.000 lei; diminuarea coruptiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public si transparentizarea folosirii acestuia; crearea spatiului fiscal pentru investitii. Imprumuturile sa fie indreptate cu prioritate catre investitii cu efecte de multiplicare si creare de locuri de munca; cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale prin simplificarea procedurilor de accesare si prin solutii de creditare pentru co-finantare a IMM-urilor sunt alte masuri sustinute de Nastase.
El propune si un scenariu fiscal-bugetar alternativ: reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea numarului de ministere, agentii guvernamentale si servicii deconcentrate, implementarea in regim de urgenta a standardelor de cost si normativelor de personal in toate serviciile descentralizate, introducerea organigramelor si bugetelor standard pentru toate autoritatile publice locale, plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile la 75% din nivelul din 2009.
Introducerea de normative de consum pentru administratia publica centrala, generalizarea sistemului SEAP (sistemul electronic de achizitii publice) pentru toate achizitiile publice (efect: reducerea pretului cu 10-15%), trecerea controlului financiar preventiv de la ordonatorii principali de credite la Curtea de Conturi.
Liderul CN al PSD propune cresterea veniturilor bugetare printr-o serie de masuri printre care eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri si introducerea impozitului forfetar pe activitati (comercializarea produselor din alcool, tutun, produse petroliere, servicii de alimentatie publica si turism etc); dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii exploatarii resurselor naturale neregenerabile; inasprirea controalelor pentru reducerea fenomenului de munca la negru (taxele aplicate muncii fiind relativ ridicate) - 600.000 de romani lucreaza fara forme legale, iar o treime dintre angajati primesc o parte a banilor la negru; reducerea evaziunii fiscale si atragerea a 2% din PIB la venituri doar in 2011.
Nu in ultimul rand, liderul social-democrat propune o serie de masuri de stimulare a economiei si creare de locuri de munca, readucerea cuantumului salariilor din sectorul bugetar la nivelul dinaintea reducerii cu 25%, precum si o serie de masuri de crestere a absorbtiei fondurilor europene.