Intr-un comunicat al grupului PSD din Senat se arata ca, in sedinta plenului Senatului, de astazi, 8 septembrie 2010, a fost supus dezbaterii Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Adoptarea acestui act normativ este sustinuta si votata unanim de Grupul PSD+PC din Senat.
Tema dezbatuta intens in spatiul public si de interes deosebit pentru mii de cetateni, care au contractat credite de la banci, reprezinta implementarea Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European, ce asigura transparenta intre consumatori si creditori in calcularea dobanzilor, comisioanelor si rambursarea creditelor, eliminand, in felul acesta, clauzele abuzive ale creditorilor.
Subliniem faptul ca pozitia PSD nu reprezinta o concesie facuta Guvernului, ci adoptarea responsabila a unei masuri cu caracter social menita sa legifereze un raport echitabil intre consumator si creditor, care va asigura un cadru unitar de reglementare a contractelor de credit pentru consumatori.
La adoptarea deciziei grupului PSD, un rol important l-a avut si dialogul cu reprezentanti ai societatii civile si ai zecilor de cetateni ce ni s-au adresat si al caror demers a fost sintetizat astfel: "Este pentru prima data cand clientii bancilor din Romania au sansa de a fi tratati cu respect, ca parteneri ai unui contract de credit incheiat cu o banca! Este sansa noastra sa putem avea dobanzi decente similare cu cele din alte tari din Uniunea Europeana si nu aberant de mari, calculate dupa bunul plac al creditorilor".