Modificarea nejustificata a dobanzilor si a clauzelor din contractele de credit de catre banci este interzisa conform unei noi hotariri de Guvern. Mai mult,16 bihoreni care au fost tepuiti de Bankpost prin majorarea nejustificata a ratei dobanzilor au primit instiintari ca se revine la dobanda initiala stabilita in contract.
Gradul de protectie a consumatorilor de servicii financiare din Romania va creste considerabil in perioada urmatoare in relatia cu bancile. Guvernul a decis ca modificarea comisioanelor stabilite in contractul de imprumut bancar si introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul consumatorului, sunt interzise. Cat priveste modificarea dobanzii variabile, guvernantii au hotarit ca aceasta se va putea face numai in functie de indicii de referinta ai pietei (Robor, Euribor, Bubor, Libor). Modificarea dobanzilor in mod nejustificat de mult la Bankpost, a afectat 16 bihoreni, care au facut sesizari la Oficiul pentru Protectie Consumatorilor. Cum institutia financiara are sediul la Bucuresti, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a purtat discutii cu toate bancile care au majorat dobanzile. Cristiana Bigan, inspector-sef adjunct al OJPC Bihor, a tinut sa arate ca mai multi consumatori au anuntat institutia de faptul ca au primit instiintare in care li se comunica faptul ca rata dobanzii a fost redusa la acelasi nivel cu cea existenta in momentul incheierii contractului de finantare.
Simulare de costuri pentru contractele de credit
Conform noilor prevederi legale, bancile trebuie sa ofere consumatorilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri, acest lucru dand posibilitatea clientului de a evalua efortul financiar la care se angajeaza pe termen mediu si lung, sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate, sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit. In cazul dobanzii variabile, sa prezinte indicii si modul de calcul in functie de care variaza aceasta, in felul acesta clientul putand sa urmareasca si sa inteleaga evolutia cresterilor sau descresterilor ratei aferente creditului, sa nu modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional, sa inchida contul curent, aferent contractului de credit - depozit, odata cu finalizarea contractului, pentru a se evita situatiile in care clientul descopera ulterior ca trebuie sa plateasca penalitati pentru sumele restante aferente contului de credit pe care il considera inchis odata cu achitarea integrala a creditului.