Agricultorii romani vor putea cumpara motorina cu acciza redusa pentru lucrarile agricole mecanizate.
Acciza este de 0,27 lei/litru, iar sprijinul financiar este de 0,65 lei/litru si se acorda pe baza unor adeverinte eliberate de Directia Agricola pentru Dezvoltare Rurala Bihor.
Acciza redusa se aplica pentru motorina cumparata in perioada august-decembrie 2008, iar adeverintele pentru motorina sunt valabile pana la 31 decembrie.
Cuantumul unitar este de 48 de litri/hectar, in limita maxima a 288.000 de litri de motorina.
Sprijinul financiar este de 0,65 lei/litru, respectiv 193,65 euro/1.000 de litri si se acorda producatorilor pe baza adeverintelor pentru motorina eliberate de DADR. HG privind nivelul si conditiile de aplicare a accizei reduse au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 592 din 7 august 2008.
Pentru a putea obtine sprijinul financiar, producatorii agricoli trebuie sa fie inscrisi
in evidentele Agentiei de Plati
si Interventii in Agricultura (APIA) cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care solicita motorina cu acciza redusa. De asemenea, acestia trebuie sa depuna la DADR Bihor o cerere-tip alaturi de o copie dupa buletin sau cartea de identitate, ori certificatul de inmatriculare sau de inregistrare pentru persoanele juridice. Documentele vor fi insotite si de o adeverinta in original eliberata de centrul judetean sau local al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, care certifica suprafata de teren pentru care se solicita sprijin. In cazul in care un producator are suprafete de teren in mai multe judete, el va depune cereri de sprijin financiar la directiile pentru agricultura din fiecare judet.
Dupa ce au primit adeverintele pentru motorina pe baza documentelor enumerate anterior, beneficiarii se duc la depozitele sau la statiile de distributie a motorinei din judet si achizitioneaza motorina la pretul practicat de furnizorul respectiv, mai putin diferenta de acciza. Daca producatorii nu au posibilitatea sa achizitioneze motorina direct de la furnizori, atunci Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bihor va elibera adeverinte prestatorilor de servicii. Potrivit HG, prestatorii de servicii sunt persoane fizice si juridice care detin tractoare, masini si utilaje agricole si autovehicule speciale pentru transportul de combustibil, desemnate in scris de beneficiar si imputernicite de primar pentru a ridica adeverintele. Acesti prestatori de servicii trebuie fie sa pastreze motorina la dispozitia beneficiarilor, fie sa o predea acestora. Adeverintele pentru motorina sunt valabile pana in 31 decembrie 2008. In cazul in care vor ramane adeverinte neutilizate, acestea vor deveni nule si vor trebui returnate DADR.
Daca beneficiarul sau prestatorul de servicii va folosi motorina cu acciza redusa in alte scopuri decat pentru lucrari agricole mecanizate in agricultura, acestia vor trebui sa plateasca diferentele de accize, la care se adauga o amenda cuprinsa intre 1.000 si 10.000 de lei, pentru persoane fizice si de la 5.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.