Cu toate ca au pus anumite conditii, presedintele Comisiei Europene si comisarul european pentru extindere au confirmat saptamana aceasta, in fata europarlamentarilor, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pe 1 ianuarie 2007. Romanii ar trebui sa fie pregatiti pentru o serie de schimbari, care nu vor ocoli nici domeniul imobiliar.
Cea mai mare schimbare cu care se vor confrunta craiovenii, o data cu aderarea Romaniei la UE, va fi o crestere a preturilor la imobiliare. "Cred ca ne vom confrunta in primul rand cu o crestere a preturilor la terenurile din zonele centrale. Ne asteptam insa si la o crestere a pretului la casele din zonele bune (Siloz, Strada 1848, Parcul Puschin)", a declarat Mihai Mehedintu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acestuia, la inceputul anului viitor, preturile terenurilor din zona centrala vor creste, probabil, cu pana la 40%, iar casele din zona mai sus-mentionata cu pana la 20%. Nici apartamentele nu vor inregistra o stagnare de pret, specialistii preconizand ca acestea vor inregistra insa cresteri mai mici decat la case si terenuri (aproximativ 10%). "O data cu aderarea Romaniei la UE, pretul la apartamentele vechi va scadea, insa nu vertiginos. Eu banuiesc ca acest fenomen se va inregistra cam din 2008", a adaugat Mehedintu, care crede ca e posibil ca mai intai preturile acestor apartamente sa stagneze si apoi sa scada.
Vor creste preturile la chirii
In ceea ce priveste chiriile la locuinte, si acestea vor urma, la randul lor, un trend ascendent. "Chiriile vor creste, probabil, cu 10-15%. Aceasta crestere se datoreaza, in principal, faptului ca se construieste putin", a spus directorul unei agentii imobiliare din Craiova.
Potrivit specialistilor imobiliari, chiria si pretul la spatiile comerciale vor creste, la randul lor, in zona centrala, cu pana la 40-50%. Tendinta de crestere a preturilor se va inregistra si in cazul spatiilor comerciale din zonele mai indepartate de centru, insa cu un procent ceva mai mic (15-20%).
Imobiliarele vor ramane investitii profitabile si dupa aderare
O data cu aderarea Romaniei la UE, in Craiova se va observa, asadar, o crestere sesizabila a preturilor la imobiliare. "Nu as vorbi de un boom, pentru ca ar fi prea mult spus, preturile vor creste insa", a spus Mihai Mehedintu. Astfel, potrivit acestuia, investitiile in imobiliare vor continua sa fie sigure si profitabile, iar dupa aderare vor aduce castiguri mult mai mari decat cele in depozite bancare sau fonduri de investitii.
Cresteri de pret se vor inregistra si la constructiile realizate dupa 2007, cand, potrivit specialistilor imobiliari, se va observa o tendinta accentuata de crestere a volumului constructiilor din judet si, implicit, a numarului de proiecte rezidentiale. "Tendinta va fi de a se construi mai mult. Conditiile tehnice de autorizari privind constructiile vor impune insa anumite standarde, care se vor vedea in pretul locuintelor", sunt de parere specialistii.
Cresc preturile in constructii
Faptul ca vor creste preturile in constructii este confirmat si de constructori. "In constructii, dupa aderare nu ne asteptam nici macar la o stagnare a preturilor care, categoric, vor creste. Aceasta crestere va depinde insa de localitate, de tipul de casa. Nu am facut insa o evaluare", a declarat pentru GdS Adriana Iftimie, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii. Potrivit acesteia, necazul cel mai mare este ca aceste cresteri de pret (din constructii si din celelalte domenii) vor fi mai rapide decat cresterea veniturilor. "Cresterea de pret se va manifesta in primul rand in cazul materialelor din constructii, care sunt surse consumatoare de energie. Astfel, armonizarea preturilor la gaze si curent cu cele europene, in sensul cresterii lor, va atrage dupa sine o crestere a costului materialelor din constructii", a adaugat Iftimie. Costul manoperei va fi supus, la randul sau, unei cresteri de pret atat din cauza crizei de forta de munca (cu cat criza de forta de munca e mai mare, cu atat mai mult cresc preturile), cat si din pricina salariilor constructorilor. "Vom incerca sa crestem salariile la nivelul celor europene, fapt care va influenta, la randul sau, pretul la constructii", a spus directorul general al Patronatului Societatilor din Constructie.