La trei zile de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, piata imobiliara din Craiova este inca stabila, ramanand neschimbata fata de saptamanile trecute. Specialistii sunt de parere ca sensul in care va evolua piata imobiliara va fi vizibil abia dupa jumatatea lunii.
Prima zi de lucru a agentiilor imobiliare nu a anuntat schimbari majore in piata imobiliara din Craiova. "Deocamdata nu au aparut schimbari in piata. E prea devreme, mai ales ca majoritatea clientilor au fost plecati din localitate pentru Revelion si urmeaza Sfantul Ion, o sarbatoare importanta la romani. De saptamana viitoare vom vedea insa ce se intampla in piata", a declarat Teodor Popescu, directorul agentiei Dorcas Imobiliare. Afirmatia a fost sustinuta si de alti specialisti din domeniul imobiliar. "Piata abia cum incepe sa se dezmorteasca, astfel ca e prematur sa vorbim despre impactul aderarii asupra pietei imobiliare. Probabil ca dupa 15 ianuarie vom putea spune care sunt tendintele", a afirmat Valeriu Onescu, directorul general al agentiei Rai Imobiliare.
Piata imobiliara a reactionat din 2006
Piata imobiliara a reactionat insa la perspectiva aderarii inca de acum cateva luni. Oferta a fost extrem de mica - mai ales la garsoniere si apartamente. "La terenuri, oferta a fost destul de mare. Piata imobiliara a reactionat atipic fata de anii trecuti. In noiembrie si decembrie au fost cresteri exorbitante (de 25 - 30%). In anii trecuti se inregistrau cresteri de pret abia in luna ianuarie", a spus Valeriu Onescu.
Avand in vedere cresterea spectaculoasa de pret din ultimele luni, specialistii sunt de parere ca 2007 nu va veni cu cresteri majore de pret, asa cum spera proprietarii de imobile. Totusi, agentii imobiliari cred intr-o crestere imediata moderata. "Parerea mea e ca va fi inregistrata o crestere de pret si din cauza modului de impozitare conform noului Cod Fiscal", a afirmat Teodor Popescu. Potrivit acestuia, e posibil ca o parte din craioveni sa adauge la pretul practicat in 2006 si valoarea impozitului ce trebuie platit.
Cresterea de pret inregistrata in ultimii ani a fost speculativa
Din primavara, e insa posibil ca preturile sa mai scada. "Preturi mai mari vor fi in ianuarie si februarie. Cred insa ca din martie, aprilie, mai, preturile vor mai scadea si datorita puterii scazute de cumparare a craiovenilor", a mai spus Onescu. Acest lucru este sustinut si de alti specialisti din tara. Potrivit site-ului www.afacereamea.ro, cresterea de pret inregistrata in Romania in ultimii ani a fost in principal speculativa si a fost data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana. Perspectiva corectiei preturilor de pe piata imobiliara dupa aderare este inerenta. Respectiva corectie va fi data, potrivit www.afacereamea.ro, de faptul ca, la un nivel de pret pe piata imobiliara autohtona similar celor din tarile care deja au aderat, activele romanesti vor deveni neatractive.
"Marea explozie s-a produs"
Puterea scazuta de cumparare nu este insa singurul motiv pentru care preturile imobilelor nu vor mai creste cu mult, mai ales ca, potrivit site-ului www.hotnews.ro, care citeaza o analiza a Eurisko (companie de consultanta imobiliara), "marea explozie s-a produs". Acest lucru se datoreaza faptului ca aderarea din 2004 a celor zece tari europene a atras atentia investitorilor asupra intregii regiuni. Asadar, potrivit www.hotnews.ro, efectul integrarii europene asupra pietei imobiliare locale a fost consumat, mai ales ca investitorii nu au asteptat ca Romania sau Bulgaria sa adere la UE pentru a veni sa investeasca. Drept urmare, in Romania pretul unui metru patrat de teren sare uneori de 3.000 de euro.
Britanicii cred in profitabilitatea pietei imobiliare romanesti
In acest context, potrivit sitelului www.bloombiz.ro, specialistii imobiliari britanici considera ca investitorii care isi vor plasa banii in proprietati imobiliare romanesti ar putea inregistra, in mai putin de cinci ani, un castig dublu fata de cat au investit. Potrivit unui articol publicat pe www.therightmoveabroad.com, si intitulat "Romania - The New Real Estate Paradise?" (Romania, noul paradis imobiliar), tara noastra este o tinta sigura pentru investitii care aduc castiguri mari. "In comparatie cu Polonia, Ungaria si Republica Ceha, care au fost considerate minele de aur ale pietei imobiliare, rata de amortizare a investitiilor imobiliare este cu doua-trei procente mai mare. Potrivit DTZ Echinox, investitorul care intra acum pe piata imobiliara din Romania poate obtine in urmatorii ani un profit brut cu 15 - 20% mai ridicat decat cel ce putea fi obtinut in tarile vecine", nota in octombrie portalul britanic.