Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana impune noi reguli, atat persoanelor fizice, cat si celor juridice. Nerespectarea acestora atrage aplicarea unor amenzi consistente.
Astfel, persoanele care planteaza vita-de-vie pe terenuri mai mari de 0,1 hectare sau care le extind peste aceasta limita pe cele existente, fara o autorizatie de plantare, vor plati o amenda de 2.000 de lei, potrivit NewsIn.
In cazul producatorilor de tuica si rachiuri naturale, chiar si numai pentru consum propriu, acestia vor trebui sa plateasca, de la 1 ianuarie 2007, o acciza de 8,75 lei pe litru, pentru cantitati mai mici de 50 de litri. Persoanele care produc cantitati mai mari de 50 de litri pe an vor trebuie sa plateasca o acciza de 17,5 lei pe litru. Producatorii vor trebui sa obtina o autorizatie de la Fisc, in caz contrar amenzile aplicate vor ajunge pana la 100.000 de lei. Aceeasi suma va fi platita si de catre cei care imbuteliaza si vand vinuri care nu corespund caracteristicilor calitative.
Amenzile in cazul producatorilor de alimente care nu respecta normele sanitar-veterinare depasesc 100.000 de lei, iar societatile comerciale care incalca aceste norme vor trebui sa-si inceteze activitatea.
Amenda maxima, care atinge suma de 100.000 de lei, poate fi aplicata si in cazul combinatelor de crestere a porcilor si gainilor, precum si in cazul rafinariilor, otelariilor si CET-urilor care nu au obtinut la termen autorizatia de mediu. Pedepse mult mai aspre, care pot ajunge pana la inchisoare intre 1 si 5 ani, sunt prevazute in cazul celor gasiti vinovati de poluarea baltilor, raurilor, izvoarelor subterane sau al celor care arunca deseuri sau reziduuri toxice in apa.
Poluatorii care au cauzat moartea uneia sau mai multor persoane, otravirea in masa a populatiei, provocarea de epidemii sau a unei pagube importante economiei nationale vor fi pedepsiti cu inchisoarea de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi. (S.N.)