Primele tranzactii cu actiuni Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor avea loc cel mai probabil la 25 august, a anuntat ieri directorul general al companiei Transelectrica, Stelian Gal. El a mai a spus presei ca reprezentantii companiei se vor intalni cu cei ai BVB la 22 august pentru a stabili detaliile, iar data stabilita va fi anuntata la 23 august.
Transelectrica a scos la vanzare prin oferta publica initiala primara, la 14 iunie circa 7,33 milioane de actiuni, la un pret de 16,8 lei pe titlu. Oferta s-a incheiat la 28 iunie, valoarea totala fiind de 123,14 milioane de lei.
Actiunile au fost suprasubscrise de 6,46 ori, investitorii depunand oferte pentru 47,38 milioane de actiuni, in valoare totala de 796,08 milioane de lei. Intermediarii ofertei au fost Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Société Générale si Raiffeisen Bank.
Ministerul Economiei si Comertului este actionarul majoritar la Transelectrica, cu o participatie de 72%, dupa ce initial institutia detinea 85% din titluri.
Fondul Proprietatea si-a redus participatia de la 15% la 13,5%, potrivit datelor companiei Transelectrica. Un pachet de 4,5% din titluri va fi cedat pentru despagubiri in baza Legii 10. O participatie de 10% este detinuta de 4.861 de investitori, din care 4.567 persoane fizice, iar 294 persoane juridice.
Mai trebuie spus ca operatorul pietei de electricitate din Romania, OPCOM, in prezent filiala a companiei Transelectrica, va deveni independent dupa listarea la Bursa a firmei-mama, prevazuta pentru 25 august. (M.C.I.)