Analistii bancii europene de investitii Wood Company recomanda cumpararea actiunilor SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia, intrucat estimeaza o crestere-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 54% si, respectiv, de 38%.
Pentru actiunile celorlalte SIF-uri se recomanda insa pastrarea in portofoliu, anunta NewsIn. ßi asta pentru ca SIF 1 Banat-Crisana va creste doar cu 32%, in timp ce pentru SIF 3 Transilvania si SIF 4 Muntenia se estimeaza scaderi de 24%, respectiv de 14% in urmatorul an. Factorii care pot contribui la cresterea SIF-urilor sunt vanzarea companiilor cu valoare pe piata imobiliara si, pe termen lung, obtinerea unui plus de valoare din activele bancare, chiar daca nu sunt asteptate actiuni imediate pe aceste directii in viitorul apropiat, potrivit analistilor bancii de investitii.
Situatia actuala de la Bursa de Valori Bucuresti indreptateste prognozele celor de la Wood Company. Astfel, majoritatea tranzactiilor au fost adjudecate de emitentii din sectorul financiar, SIF-urile avand ieri o pondere de peste 70% din totalul valoric al schimburilor Bursei, potrivit lui Mihai Piscan, analist financiar Intercapital Invest. De asemenea, tot cele cinci SIF-uri reprezinta singurii emitenti care au reusit sa depaseasca bariera valorica de un milion de dolari, adauga Piscan.
Specialistii de la Wood Company apreciaza ca SIF-urile au nevoie de 550-670 de milioane de euro pentru a se dezvolta. Aceasta daca vor sa investeasca in zecile de companii romanesti mari din sectorul de electricitate, gaze si de telecomunicatii care vor fi tranzactionate pe piata in urmatorii ani. Pentru aceasta, SIF-urile vor trebui insa sa vanda din actiunile nelichide, precum cele blocate la unele banci. (M.H.)