Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a decis ieri suspendarea de la tranzactionarea la bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare, in contextul in care instanta judeca propunerea de arestare a presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu.
Farmache si-a motivat decizia aratand ca "judecarea cererii de arestare a lui Patriciu este un eveniment considerat de bursa ca important. Pentru a asigura protectia adecvata a investitorilor si a elimina orice tentatii de a specula aceasta situatie in mod nedorit, am luat decizia de a suspenda de la tranzactionare compania Rompetrol. Este o situatie de incertitudine. Pana luni, investitorii vor avea timp sa reflecteze si sa ia decizii in cunostinta de cauza", a mai spus Farmache. Directorul general al Bursei a invocat un regulament potrivit caruia, in vederea mentinerii unei piete ordonate, transparente si echitabile, directorul general al BVB poate decide intarzierea, amanarea sedintei de tranzactionare, precum si suspendarea temporara sau pe toata durata unei sedinte sau a mai multor sedinte de tranzactionare a realizarii tranzactiilor la nivel de bursa, piata, simbol sau simbol-piata.
De altfel, relatia dintre actiunile justitiei intreprinse impotriva omului de afaceri Dinu Patriciu si evolutia la bursa a actiunilor Rompetrol s-a vazut clar si saptamana aceasta. Astfel, marti, actiunile Rompetrol au cazut puternic in prima jumatate a sedintei BVB, pana aproape de limita de 15% admisa de sistemul pietei, dupa acceptul instantei de a judeca mai devreme propunerea de arestare a lui Dinu Patriciu. Cotatia titlurilor Rompetrol a revenit ulterior, dar a fost tot in scadere fata de pretul de luni.
Actiunile Rompetrol Rafinare au revenit apoi pe crestere la sedinta de miercuri, dupa o scadere de peste 17% in trei sedinte consecutive. In fine, joi, actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 2,16% la nivelul pretului, exact cat au castigat in sedinta precedenta. Comentand evolutia actiunilor Rompetrol, brokerii sunt de parere ca atat timp cat nu se clarifica situatia in acest caz vor mai exista oscilatii in piata.
Ei considera ca piata este sensibila la informatiile negative care apar in legatura cu acest emitent. Se creeaza o stare de disconfort pentru investitori, cu toate acuzatiile de manipulare a pietei de capital, iar impactul este negativ asupra intregii burse, mai sunt de parere brokerii.