Mostenitoarea unui industrias deposedat de regimul comunist sustine ca, pana cand FP va functiona corect, actionarii in varsta nu vor apuca sa se bucure de contravaloarea proprietatilor confiscate.
"Poate dura intre cinci si zece ani pana cand FP ar ajunge sa functioneze corect, din punct de vedere al administrarii portofoliului, al acordarii de dividende, ceea ce inseamna ca persoanele in varsta nu vor mai avea sansa sa-si valorifice actiunile", a declarat recent Marie-Rose Mociornita, citata de NewsIn. Pe de alta parte, Cristina Stihi, directorul de comunicare al FP, arata ca actiunile vor putea fi valorificate dupa listarea Fondului Proprietatea la Bursa. Iar listarea va avea loc inca din prima jumatatea a anului viitor, ne-a prognozat Theodor Nicolescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANPR).
O alta nemultumire a mostenitoarei industriasului Mociornita este ca "FP nu are un portofoliu clar, ci a impartit niste actiuni unor oameni mai mult sau mai putin celebri in perioada interbelica sau mostenitorilor acestora, care nu sunt decat niste hartii". Theodor Nicolescu apreciaza insa ca porto-foliul FP este clar. Acesta este constituit din 114 com-panii romanesti, totalizand un capital social de 3,9 miliarde de euro. Capitalul urmeaza sa fie majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial. In plus, Cristina Stihi ne-a declarat ca pana acum 111 persoane au primit certificat de actionar la Fondul Proprietatea.

Lipseste consultantul strategic

Pana la listare, FP mai are insa de parcurs cateva etape. Una dintre ele, care se credea a fi finalizata in aprilie, este selectarea consultantului care sa realizeze strategia de investitii a Fondului. Din cauza ca nu s-a finalizat contractul incheiat cu firma castigatoare din primavara, in ianuarie 2007 se va organiza o noua licitatie pentru desemnarea consultantului strategic, a declarat ieri Alexandru Paunescu, presedintele FP, citat de NewsIn.
Reamintim ca Fondul a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate si a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, la 29 decembrie 2005.

FOTO: Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea