Ziua Nationala a Romaniei vine cu modificari importante pentru patronii de firme. Legea nr. 31/1990 care reglementa activitatea societatilor comerciale a fost modificata, urmand ca noile prevederi sa intre in vigoare astazi.
24.000 de firme din Dolj va trebui sa-si modifice actele constitutive pentru a se alinia la schimbarile operate de guvernanti la Legea nr. 31/1990, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Unele dintre cele mai importante modificari se refera la cvorumul Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA). Daca pana acum deciziile puteau fi luate cu un cvorum de 50% plus unu la adunarile ordinare si de 75% la adunarile extraordinare la prima convocare, de la 1 decembrie va fi necesara doar prezenta actionarilor care au dreptul la un sfert din voturi.
Directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj, Gheorghe Celea, a declarat ca, la inceput, aplicarea noilor modificari va fi mai greoaie pentru firme. "Societatile comerciale trebuie sa-si adapteze actele constitutive, deci va fi mult de munca", a spus acesta.
Celea a precizat ca inregistrarea modificarilor va incepe in forta din 4 decembrie, deoarece pe 1 decembrie nu se lucreaza. Directorul ORC Dolj a mai spus ca societatile nu au un termen-limita pana la care trebuie sa opereze modificarile, acest lucru putand avea loc prin decizia judecatorului delegat si in momentul in care firma vine la Registru pentru inregistrarea altor modificari. Potrivit noii Legi nr. 441, societatile comerciale pe actiuni au la dispozitie noua luni sa-si completeze capitalul social pana la suma minima de 25.000 de euro echivalent in lei, dar nu mai putin de 90.000 RON.
Sedinte AGA repetate la SIF Oltenia
Implicatiile noii legi cu privire la societatile comerciale sunt de mare importanta si pentru piata de capital, prin prisma modificarilor pe care le poate aduce in organizarea si functionarea celor cinci Societati de Investitii Financiare. In ultimele luni, preturile SIF-urilor au oscilat foarte mult si datorita asteptarilor investitorilor legate de modificarea Legii nr. 31/1990. Astfel, noile reglementari vor da posibilitatea actionarilor sa ia decizii in privinta structurilor de conducere si in politicile de investitii ale fiecaruia dintre SIF-uri. Conform prevederilor actuale, decizia de schimbare a conducerii societatii sau de modificare a statutului nu se poate adopta decat cu 50% plus un vot. Pana acum insa, a fost foarte greu sa se intruneasca cvorumul in Adunarea Generala Extraordinara, data fiind dispersia foarte mare a actionariatului. Oficialii SIF Oltenia confirma dificultatile pe care le au in a convoca majoritatea actionarilor societatii la sedintele AGA.
"Pana acum, cu eforturi se ajungea la 34 - 35% si eram nevoiti sa convocam a doua adunare la care deciziile se luau cu majoritatea voturilor celor prezenti", a declarat Theodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. Potrivit acestuia, de la 1 decembrie, deciziile din sedintele extraordinare se vor lua cu votul a cel putin 20% din cei prezenti la a doua convocare, fata de 50% cat cerea legea pana acum. "Problemele din AGA extraordinare au ingreunat luarea deciziilor. Daca vin doar un sfert din actionari, inseamna ca doar pe ei ii intereseaza, pentru ca vorbim in acest caz de o concentrare de 50% a capitalului social al SIF Oltenia", a mai spus Buzatu.
Oficialul SIF a precizat ca noua lege da posibilitatea actionarilor sa schimbe conducerea societatii, cu conditia ca acest punct sa fie inscris pe ordinea de zi a sedintei. Pentru aceasta este insa nevoie ca intentia sa primeasca mai intai girul Consiliului de Administratie.