Actionarii BCR au aprobat ieri modificarea statutului bancii in forma propusa de AVAS, principala schimbare privind restrangerea majoritatii ridicate de 75% pentru adoptarea deciziilor in AGA la numai cateva puncte, cum ar fi cresterea capitalului social, au declarat surse din actionariat.
Viitorul actionar majoritar al BCR, Erste Bank, va avea posibilitatea sa majoreze capitalul social inainte de listarea la bursa a titlurilor bancii romanesti numai cu acordul celor cinci societati de investitii financiare (SIF) sau in cazuri cerute de normele de prudentialitate si alte cerinte legale.
Acordul SIF-urilor va mai fi necesar pentru decizii care privesc reorganizarea, consolidarea sau actele de dispozitie cu privire la activele imobilizate a caror valoare reprezinta mai mult de 25% din fondurile proprii ale BCR.
O alta modificare vizeaza Consiliul de Supraveghere, care va fi format din sapte membri, numiti pe termen de trei ani, cu posibilitatea de a fi alesi pe noi perioade de trei ani.
Proiectul de statut stipuleaza de asemenea ca, in limitele permise de prevederile legale si regulamentele Bancii Nationale a Romaniei, cel putin 40% din profitul anual net, stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, va fi aprobat pentru a fi distribuit actionarilor cu titlu de dividende. (M.C.I.)