Dupa ce a dat batai de cap companiilor de leasing, noua modalitate de calcul a accizelor pentru autoturismele achizitionate in leasing se va aplica doar pentru contractele incheiate dupa intrarea in vigoare a acestor modificari.
Explicatia a venit din partea directorului general adjunct din Ministerul Finantelor. Mihai Hura, prezent la Forumul de Leasing organizat de Finmedia.
O data cu explicatia despre cum e cu acciza, acesta a mai precizat si ca reprezentantii ministerului cu pricina se vor intalni cu asociatiile societatilor de leasing pentru a se clarifica modul de aplicare a actului normativ privind accizarea.
Hotararea de Guvern care a cauzat valuri de nemultumiri in randul societatilor de leasing completeaza normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal.
Iar aceasta prevede ca accizele pentru autoturismele cumparate in leasing se vor aplica la valoarea de intrare, la care se adauga, dupa caz, cuantumul taxelor vamale si alte taxe speciale.
Reprezentantii societatilor de leasing s-au declarat nemultumiti de faptul ca unitatile vamale au interpretat prevederea astfel incat sa fie accizate dupa noua procedura si autoturismele achizitionate in leasing prin contractele incheiate inaintea intrarii in vigoare a noilor prevederi.
Anterior, baza de aplicare a cotei de acciza era valoarea reziduala in urma leasingului, de regula 20% din valoarea autoturismului.