Fermierii mai au la dispozitie cateva saptamani pana la demararea campaniei de depunere a solicitarilor pentru sprijinul pe suprafata. În paralel cu aceasta se va derula si autorizarea la plata pentru anul 2008.
Depunerea cererilor pentru sprijinul pe suprafata pe 2009 va demara pe 2 martie. „Pentru aceasta, APIA va trimite in urmatoarea perioada invitatii, prin posta, tuturor fermierilor existenti in baza de date“, a declarat Emil Calugaru, directorul executiv al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj.
În respectivele invitatii vor fi notate data, ora, centrul local unde beneficiarul trebuie sa se prezinte si numele functionarului responsabil sa primeasca solicitarea de sprijin. S-a recurs la programarea fermierilor pentru a se asigura fluenta depunerii cererilor si pentru evitarea aglomeratiei (din experienta anilor trecuti, cei mai multi solicitanti vin pe ultima suta de metri). „Perioada de depunere a cererilor este 2 - 15 martie, fara penalizari. Beneficiarii mai pot solicita sprijinul si dupa aceea, pana pe 9 iunie, dar cu penalitati de 1% pe zi“, a adaugat Calugaru.
Fermierii care nu se afla in baza de date a APIA si care nu primesc invitatiile se pot prezenta oricand in aceasta perioada la centrul local in raza caruia au exploatatiile agricole.

Platile pentru 2008, autorizate, cel mai probabil, din martie

În ceea ce priveste autorizarea la plata pentru anul 2008, aceasta va demara, cel mai probabil, tot in martie. „În prezent asteptam sa primim rapoartele de control prin teledectie (realizate de un contractor extern, nu de APIA) aferente anului 2008. Testea vor fi importate in baza de date a aplicatiei noastre, iar in urma acestei operatii vor rezulta supradeclararile, pe care le vom clarifica prin intalniri cu fermierii“, a precizat directorul executiv al APIA Dolj, care a explicat ca, pentru a grabi autorizarea la plata, aceste intalniri vor avea loc la primariile localitatilor unde s-a executat teledectia (17 la numar). În 2008, au solicitat sprijinul pe suprafata 60.415 fermieri. Testia vor primi un sprijin de 107,46 euro/ha (60,75 euro de la UE si 46,71 euro de la bugetul de stat), la un curs de 3,7413 lei/euro.