Pana pe 15 noiembrie fermierii galateni trebuie sa depuna cererile pentru a beneficia de sprijinul financiar de 200 de lei pe hectar, sumele urmand sa ajunga cu predilectie in buzunarele agricultorilor cu exploatatii mici si mijlocii.

Decizia de sustinere financiara a fermierilor pentru infiintarea culturilor de toamna, prin acordarea subventiei de 200 lei/ha, a creeat o redefinire a planului de culturi pentru marile exploatatii agricole. Asta dupa ce s-a limitat acordarea subventiei pe suprafata pana la 120 ha. Acest lucru nu ii exclude total pe marii fermieri, dar acestia sunt acum obligati sa se descurce singuri in privinta diferentei de suprafata agricola pe care o au in exploatare si care poate ajunge pana la 3.000 de hectare. De la conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati am aflat ca, pana acum, au depus cereri de sprijin peste 200 de fermieri pentru o suprafata de 11.000 de hectare. "Vom solicita fonduri la Ministerul Agriculturii pentru achitarea subventiei de suprafata pentru acesti fermieri", ne-a declarat directorul institutiei, Profira Onode.

Pot fi depuse si mai multe cereri de sprijin financiar

De sprijinul financiar amintit vor beneficia producatorii, persoane fizice si juridice, activi in productia primara de produse agricole care exploateaza suprafete de teren arabil, individual sau in orice forma asociativa prevazuta de lege si infiinteaza culturi in toamna anului 2008. Pentru a intra in posesia sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa fie inscrisi in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Galati cu suprafetele de teren pe care le exploateaza si pentru care suma maxima a sprijinului financiar nu poate depasi 7.500 euro pentru fiecare beneficiar. In situatia in care un fermier detine in exploatatie suprafete de teren care sunt situate in unitati administrativ-teritoriale din judete diferite, acesta poate formula cereri de sprijin financiar, care se depun la fiecare dintre directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala in a carei raza teritoriala se afla suprafetele in cauza.