Consiliul Concurentei (CC) a avizat schema de ajutor de stat orizontal pentru dezvoltarea regionala durabila ti reducerea emisiilor. Firmele care vor realiza investitii de pana la 50 de milioane de euro in productia de energie electrica din surse regenerabile vor putea beneficia de stimulente.
Printr-un proiect de HG aprobat pe 9 iulie privind acordarea de ajutoare de stat firmelor care realizeaza investitii in energia regenerabila, urmeaza sa fie alocate 200 de milioane de euro pana in 2012. Schema este exceptata de la obligatia notificarii catre Comisia Europeana, insa un rezumat al acesteia va fi transmis la Bruxelles, in vederea informarii si publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Obiectivul schemei il reprezinta dezvoltarea regionala durabila, prin sprijinirea reducerii consumului de energie, precum ti prin reducerea poluarii. Acestea vor contribui la crearea unui echilibru intre cretterea economica, protectia mediului ti accesul echitabil la resurse intre generatii. Proiectele pot fi realizate in oricare dintre regiunile tarii ti trebuie desfaturate in locatia respectiva cel putin trei ani, in cazul intreprinderilor mici ti mijlocii, ti respectiv cinci ani in cazul intreprinderilor mari. Valoarea maxima a ajutorului de stat care se poate acorda beneficiarilor este de 40% din costurile eligibile ale investitiilor pentru cei care realizeaza proiecte in regiunea Bucuretti-Ilfov. Companiile care vor sa investeasca in celelalte tapte regiuni de dezvoltare, pot primi un ajutor de stat de 50%. Pentru intreprinderile mici se acorda un bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii, de 10%, cu exceptia firmelor din sectorul transporturilor.
Pentru a putea primi ajutoare de stat, investitorii sunt obligati ca inaintea inceperii lucrarilor sa prezinte o cerere adresata Directiei Generale de Politica Energetica ti sa asigure o finantare de minimum 30% din costuri, care sa nu faca obiectul unui ajutor public, potrivit proiectului de hotarare de guvern pentru aprobarea schemei de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, lansat in dezbatere publica in iunie, de Ministerul Economiei ti Finantelor (MEF). Companiile care au datorii la stat sau cele care au obtinut ajutoare de stat ilegale ti care nu au fost recuperate integral nu vor putea aplica la acest program.