Ministerul Economiei ti Finantelor a aprobat Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2008 a operatorilor economici. Astfel, institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, societatile de asigurare, de asigurare-reasigurare ti de reasigurare, precum ti brokerii de asigurare/reasigurare, entitatile autorizate, reglementate ti supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, vor depune la unitatile teritoriale ale MEF raportari contabile in formatul ti la termenele prevazute.
Operatorii economici pot depune raportarile contabile la registratura unitatilor teritoriale ale MEF sau la oficiile pottale, prin scrisori cu valoare declarata, potrivit prevederilor Hotaririi Guvernului nr. 627/1995 privind imbunatatirea disciplinei depunerii bilanturilor contabile ti a altor documente cu caracter financiar-contabil ti fiscal, de catre agentii economici ti alti contribuabili. Persoanele juridice vor intocmi ti vor depune la unitatile teritoriale ale MEF raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare: situatia activelor, datoriilor ti capitalurilor proprii (cod 10); contul de profit ti pierdere (cod 20); date informative (cod 30). Necompletarea corecta pe prima pagina a formularului "Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii" a datelor prevazute conduce la imposibilitatea identificarii unitatii ti, in consecinta, se considera ca lucrarea nu a fost depusa, unitatea fiind sanctionata potrivit prevederilor art. 42 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
Persoanele juridice completeaza codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitati), din Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotarirea Guvernului nr. 656/1997. In cazul in care unitatea desfatoara mai multe activitati, se va trece codul activitatii preponderente, care definette profilul unitatii (respectiv codul clasei CAEN al activitatii preponderente). Formularul "Situatia activelor, datoriilor ti capitalurilor proprii" prezinta, in forma sintetica, elementele de activ ti de pasiv, grupate dupa natura ti lichiditate, respectiv dupa natura ti
exigibilitate. Situatia activelor, datoriilor ti capitalurilor proprii se intocmette pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2008, puse de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare. Formularul "Contul de profit si pierdere" cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie. Datele care se raporteaza in formularul "Contul de profit si pierdere" sunt cumulate de la inceputul anului pana la sfartitul perioadei de raportare. Randul 63 se completeaza numai de catre microintreprinderi, incadrate ca atare potrivit Codului fiscal, cu suma reprezentand impozitul pe venitul acestora.
(IT) Nedepunerea dischetelor cu formularele listate se sanctioneaza
Persoanele juridice inscriu in formularul "Contul de profit si pierdere", la randul 16 "Salarii si indemnizatii", toate cheltuielile reprezentand drepturi salariale. La acelati rand se va cuprinde ti contravaloarea tichetelor de masa acordate salariatilor in baza prevederilor Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile ti completarile ulterioare. Societatile comerciale care au in subordine sucursale sau alte subunitati fara personalitate juridica, care desfatoara activitate ti au sediul in strainatate, vor evalua in lei rulajele ti soldurile exprimate in valuta, din balantele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursul valutar din ultima zi a perioadei de raportare, ti le vor centraliza cu balanta de verificare intocmita pentru operatiunile economico-financiare desfaturate in tara. Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie, continand formularistica necesara ti programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de MEF. Programul este pus la dispozitia operatorilor economici, gratuit, de unitatile teritoriale ale Ministerului sau poate fi descarcat de pe serverul de web al, la adresa www.mfinante.ro. Raportarile contabile la 30 iunie, precum ti declaratiile operatorilor economici care nu au desfaturat activitate, sau se afla in curs de lichidare se vor depune pana cel mai tarziu 15 august.
Nedepunerea dischetelor ti a formularelor listate, semnate ti ttampilate, sau a declaratiilor, dupa caz, pentru data de 30 iunie, se sanctioneaza conform prevederilor art. 42 din Legea nr.
82/1991, republicata.