Un studiu efectuat de Asociatia Europeana a Camerelor de Comert si Industrie arata ca oamenii de afaceri sunt sceptici privind “binefacerile“ integrarii in Uniunea Europeana, iar aderarea n-ar fi tocmai de bun augur pentru afacerile romanesti.
Mai exact, se arata in studiul cu pricina, 73% dintre oamenii de afaceri din Romania considera ca aderarea la Uniunea Europeana le-ar cam pune bete in roatele afacerilor incropite, in vreme ce doar 6% spun ca le va merge ceva mai bine dupa aderare.
Totodata, oamenii de afaceri considera ca, din 2007, mediul de afaceri va deveni mult mai competitiv, iar piata romaneasca va fi invadata de produse occidentale mai ieftine, dar nu neaparat mai bune calitativ fata de produsele similare romanesti.
Acelasi sondaj mai arata ca firmele romanesti vor avea de pierdut pentru ca, din cauza posibilitatilor financiare reduse, romanii cumpara ce e mai ieftin, fapt ce va influenta decisiv mediul de afaceri romanesc.
Astfel, acesta va trebui sa se adapteze noilor cerinte ale pietei.
Drept urmare, in vreme ce unii isi vor extinde afacerea, altii se vor vedea pusi in situatia de a pune lacatul pe usa companiei si de a se reorienta, se mai precizeaza in studiul mentionat.