Fermierii ale caror terenuri au fost selectate pentru controlul prin teledetectie risca sa piarda banii pe suprafata aferenti anului trecut daca nu se prezinta la APIA sa-si clarifice situatia. In Dolj, numarul lor se ridica la 5.800.

In paralel cu campania de depunere a solicitarilor pentru sprijinul pe suprafata aferent acestui an, reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Dolj se intalnesc cu fermierii din comunele care au fost selectate pentru controlul prin teledetectie pentru cererile de plata din 2008. Aceste intalniri au scopul de a clarifica situatia fermierilor care au declarat ca detin suprafete mai mari de teren. "Suntem in faza in care fermierilor li se aduc la cunostinta rezultatele teledetectiei. Cu cat mai repede se prezinta si-si lamureasca situatia, cu atat mai repede ii autorizam la plata", a precizat Emil Calugaru, directorul executiv al APIA Dolj. Acesta a precizat ca toti cei 7.000 de fermieri selectati pentru acest tip de control au fost notificati deja sa se prezinte la intalnirea cu reprezentantii APIA, indiferent daca s-au depistat supradeclarari sau nu. Dintre acestia, doar 1.200 (aproximativ 17%) de fermieri s-au prezentat la intalniri. "Cei care nu vin sa-si clarifice situatia risca sa piarda banii", a avertizat Calugaru.

In doua saptamani, 10.000 de fermieri au solicitat sprijinul aferent lui 2009

Chiar daca la intalnirile pentru clarificarea situatiei pentru sprijinul financiar pe suprafata aferent anului trecut doljenii nu se inghesuie, nu acelasi lucru se intampla la depunerea solicitarilor pentru anul 2009. "Pana la aceasta data au depus solicitarile aproximativ 10.000 de fermieri (aproape 82% din cei programati pana acum si aproximativ 10% din cei estimati). Comparativ cu aceeasi perioada a anilor trecuti, este un procent mai bun", a spus Emil Calugaru. Acesta a precizat ca, pentru evitarea aglomeratiei de la sfarsitul perioadei de depunere si pentru asigurarea fluentei introducerii cererilor in baza de date (spre deosebire de anii trecuti, anul acesta APIA asigura si inregistrarea electronica a cererilor o data cu depunerea lor), este important ca fermierii sa solicite sprijinul conform programarilor.
Comparativ cu anii trecuti, fermierii doljeni privesc cu mai multa seriozitate depunerea solicitarilor sprijinului pe suprafata. Pe langa faptul ca majoritatea au respectat programarile, potrivit informatiilor primite de la APIA Dolj, o parte din fermieri au inceput sa-si masoare terenul in scopul completarii cu acuratete a cererilor.
Depunerile pot fi efectuate in perioada 2 martie - 9 iunie
Perioada de depunere a solicitarilor este 2 martie - 15 mai 2009, fara penalizari. Beneficiarii mai pot solicita sprijinul si dupa aceea, pana pe 9 iunie, dar cu penalitati de 1% pe zi. Fermierii care nu se afla in baza de date a APIA si care nu au primit invitatiile se pot prezenta oricand in aceasta perioada la centrul local in raza caruia au exploatatiile agricole.