Intreprinzatorii au la dispozitie peste 47 de milioane de euro pentru activitatile turistice si pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. Sprijinul nerambursabil acordat este de maximum 200.000 de euro pentru un proiect, reprezentand pana la 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzatoare investitiei.

Intreprinzatorii doljeni mai au la dispozitie aproximativ doua saptamani pentru a depune proiectele pentru Masura 312 ("Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi") si pentru Masura 313 ("Incurajarea activitatilor turistice"). "Termenul-limita pentru depunerea proiectelor in cadrul acestei sesiuni este 6 noiembrie, ora 12.00. Cererile de finantare se depun la sediile Oficiilor de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit din judetele in care se realizeaza investitia", se arata intr-un comunicat emis de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Suma alocata proiectelor pentru aceasta sesiune este de 47.928.710 euro, iar sprijinul nerambursabil acordat este de maximum 200.000 de euro pentru un proiect, in limita a 70% din valoarea cheltuielilor eligibile corespunzatoare investitiei.

Ghidul Solicitantului, modificat

In scopul de a eficientiza procesul depunerii proiectelor de investitii, Ghidul Solicitantului a fost completat si modificat. Potrivit informatiilor primite de la ARDRP, una dintre modificari stipuleaza faptul ca depunerea cererii de finantare se poate face de orice alta persoana decat reprezentantul legal, cu procura notariala de la persoana desemnata sa reprezinte solicitantul conform legislatiei in vigoare. Foarte important este insa ca beneficiarul sa nu aiba fapte inscrise in cazierul fiscal, sa nu aiba inscrieri care privesc sanctiuni economico-financiare in cazierul judiciar si sa respecte graficul de rambursare a datoriilor, daca are datorii catre banci. Mai mult decat atat, cuantumul avansului pe care beneficiarul il poate solicita a crescut de la 20% la 50%. "Pentru beneficiarul al carui Contract de finantare FEADR s-a incheiat in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2010 si care a optat in cererea de finantare, sau pana la data depunerii primei cereri de plata, pentru obtinerea valorii avansului in vederea demararii investitiei, APDRP poate sa acorde un avans de maximum 50% din valoarea ajutorului public", se arata in comunicatul mai sus-mentionat.

Beneficiarii eligibili pentru Masura 312

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt microintreprinderile si persoanele fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprinderi. Concret, proiectele finantate in cadrul Masurii 312 -"Crearea si dezvoltarea de microintreprinderi"- pot avea ca scop extinderea si modernizarea activitatii beneficiarului prin achizitionarea de utilaje si echipamente de lucru, construirea unei hale de productie pentru tamplarie din lemn, crearea serviciilor de insamantare artificiala si toaletaj al animalelor de ferma. Alte exemple de proiecte finantate prin aceasta masura sunt cele care urmaresc construirea de hale pentru confectii metalice, infiintarea unui centru medical sau a unui service auto sau modernizarea unei fabrici de textile prin achizitia de masini specializate de tesut.