Tinerii care vor dori sa se mute in mediul rural si sa inceapa o afacere in agricultura vor primi, dupa integrarea RomA¢niei in UE, un ajutor financiar care ar putea ajunge pA¢na la 40.000 de euro, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Nicolae Flaviu Lazin. Potrivit acestuia, tara noastra va primi, dupa aderare, peste 600 de milioane de euro numai pentru devoltarea rurala.
a€žVor fi masuri de sprijinire a instalarii tinerilor in mediul rural. Calculele conduc undeva la 40.000 de euro la instalarea unui tA¢nar care intemeiaza o ferma, respectiv masuri de retragere timpurie a fermierilor din ocupatia de agricultor cu anumite conditii.
Deci, un astfel de fermier care se retrage primeste niste facilitati si isi preda afacerea unui tA¢nar care continua activitatea respectiva, chiar daca o face in familiea€œ, a precizat Lazin, citat de Mediafax.
El a explicat ca din aceste fonduri se vor putea face si investitii directe in ferme, respectiv de modernizare a acestora. a€žNoi am luat decizia ca fondurile sa mearga in aceasta directie, fiindca avem mare nevoie de dezvoltarea fermelor, iar mecanismele de acordare sunt mai simple, deoarece esti tratat deja ca si aplicant europeana€œ, a adaugat oficialul din agricultura. Mai trebuie spus ca din aceste fonduri vor veni bani pentru fermele de subzistenta. A§n acest caz, Lazin a spus ca ar putea fi in jur de 1.000-1.500 de euro pentru fiecare ferma, in conditiile in care vor veni bani si pentru zona defavorizata.
Doua milioane de agricultori, someri?!
Pe de alta parte, Lazin a declarat ca, dupa integrare, din cauza implementarii de tehnologii moderne in domeniu, numarul celor care lucreaza in mici gospodarii traditionale va ajunge la doua milioane in 10-15 ani.
Totusi, secretarul de stat a explicat ca cei care vor ramA¢ne fara locuri de munca s-ar putea orienta catre ferme de melci sau struti, spre servicii de aprovizionare si depozitare sau spre turism rural.
Ca si cum ar contrazice cele declarate de Lazin, datele Institutului National de Statistica (INS) arata ca domeniile in care exista cele mai multe locuri de munca vacante sunt cele din sanatate (cu o rata de 3,96) si din agricultura (3,36). Spre comparatie, domeniile cu cele mai putine locuri de munca sunt cele din energie electrica si gaze (0,34) si din industria extractiva (0,38).