Astazi incepe a 40-a editie a Forumului Economic de la Davos.
In atentia participantilor se vor afla reforma sistemului financiar, costurile sociale ale crizei globale si reconstructia statului Haiti, dupa cutremurul devastator de la inceputul lunii.
30 de şefi de stat si de guvern si peste 2.500 de oameni de afaceri si specialisti in domeniul economic se reunesc azi in Elvetia la Forumul Economic de la Davos. A 40-a editie a marelui rendez-vous al celor care detin fraiele capitalismului mondial, care se anunta si mai lipsita de fast decat precedenta, din 2009, va fi inaugurata de presedintele fracez Nicolas Sarkozy.
"Haiti va fi in prima linie a discutiilor", a anuntat fondatorul Forumului de la Davos, Klaus Schwab, potrivit Money.ro. In afara de aceasta tema, forumul va discuta si despre fragila revigorare economica, si reformele din domeniul finantelor unde dezechilibrele au generat crizele financiara si economica din 2008 si 2009.
Masurile radicale propuse de presedintele american Barack Obama pentru sistemul bancar vor constitui de asemenea unul din subiectele de discutie. Bancherii se plang deja de controalele mult prea stricte si au adoptat o pozitie defensiva in ceea ce priveste politica bonusurilor, aspru criticata de liderul de la Casa Alba. Multi considera ca reglementarile dure impuse acestui sector dupa izbucnirea crizei ar putea impiedica obtinerea de profit.
Reuniunea organizata din 1971 de Forumul Economic Mondial este considerata un rendez-vous al celor bogati si puternici. Numai pentru a participa, oamenii de afaceri au nevoie de un buget consistent.
Cele mai mari 1000 de companii din lume, potrivit topului revistei Fortune, platesc anual o cotizatie de aproape 29.000 de euro pentru a fi membre ale Forumului Economic si 13.000 de euro pentru ca reprezentantul conducerii lor sa mearga la Davos.