Salariatii de la Menarom pot fi linistiti pentru ca ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a anuntat sambata ca a initiat hotararea de guvern prin care se vor acorda plati compensatorii celor 450 de angajati ai unitatii ce vor fi disponibilizati.

Atent la semnalele pe care le-au trimis cei peste 450 de salariati ai Menarom, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, a decis sa initieze o hotarire de guvern prin care sa se acorde plati compensatorii celor ce vor fi disponibilizati din aceasta societate.

Dupa ce sindicalistii au amenintat ca vor declansa o serie de actiuni de protest daca Guvernul nu va adopta, pana la 15 august, actul normativ privind acordarea platilor compensatorii, liberalul Paul Pacuraru a luat o decizie rapida privind situatia creata la aceasta societate, pentru a nu se depasi data-limita.

"Vestea buna e ca am declansat procedurile prin care veniturile de compensatie sa fie platite si vestea proasta e ca nu trebuia sa fac acest lucru", spune Pacuraru. Acesta spune ca are mai multe opinii despre acordarea platilor compensatorii deoarece este vorba de cheltuirea banului public, iar trei milioane de euro de la bugetul statului, cat valoreaza platile pentru cei 456 de angajati ai Menarom, reprezinta un efort financiar ce nu trebuie neglijat.

"La Menarom nu se schimba decat firma de pe poarta. Problema de la aceasta societate este istorica pentru ca la zi nu este falimentara. Niste oameni cu ochii deschisi spun ca, daca asta e situatia, de ce sa n-o cumparam, pentru ca ei nu intrerup activitatea, ci modifica doar forma juridica, si chiar de a doua zi se apuca de treaba, desi cei ce fac asta nu sunt siguri ca asa se va intampla, dar m-am gandit pentru ca trei milioane de euro sunt o suma care conteaza", a mai precizat Pacuraru.

Platile compensatorii, criticate de Pacuraru

Totodata ministrul liberal spune ca Executivul va trebui sa se gandeasca bine daca si in conditiile de criza va pastra aceste acte normative privind platile compensatorii care, dupa parerea sa, "stimuleaza nemunca".

Mai mult, Paul Pacuraru a precizat ca fiecare disponibilizat va primi ajutor de somaj la care se va adauga o suma egala cu dublul salariului mediu pe economia nationala inregistrat in luna ianuarie plus venitul de completare. Ministrul Muncii spera ca ajutoarele financiare sa se reduca la jumatate daca disponibilizatii de la Menarom se vor reangaja.

"Pentru linistea celor de la Menarom s-a declansat procedura pentru a ne incadra in termen, dar nu sunt impacat cu gandul ca se exercita presiuni, dar, daca oamenii se vor reangaja, platile compensatorii se vor reduce la jumatate", a mai spus Paul Pacuraru.