Taranii sunt obligati sa asomeze porcii inainte de sacrificare si, pentru respectarea acestei norme europene, au de achitat un tarif de pana la 3 euro pentru fiecare animal, sustine presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Liviu Harbuz. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat la sfarsitul lui noiembrie ca, inainte de sacrificarea traditionala, porcii trebuie asomati, procedeu in urma caruia animalul isi pierde simturile. De asemenea, ANSVSA a informat ca "metoda convenita ca fiind cea mai adecvata este cea a pistolului cu glont captiv". Institutia a precizat ca aplicarea acestei prevederi europene, care are in vedere bunastarea animalelor, "tine de competenta Colegiului Medicilor Veterinari din Romania". Cu toate acestea, verificarea in teren cade, potrivit ANSVSA, in sarcina inspectorilor veterinari. Liviu Harbuz a precizat ca principala problema in realizarea asomarii tine de imposibilitatea de a asigura logistica necesara din cauza numarului mare de porci crescuti in gospodarii. Potrivit acestuia, Romania ar trebui sa solicite Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea porcilor si a mieilor in mod traditional, fara asomare. "Si in alte state asomarea s-a introdus in zeci de ani", a mentionat Harbuz. De asemenea, taranii care au optat pentru un sistem nonprofesional de crestere a animalelor nu sunt obligati sa respecte norme sanitar-veterinare stricte, dar risca amenzi de pana la 2.000 de lei pentru comercializarea porcilor crescuti in astfel de exploatatii.