Razboiul dintre Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si patronii din fotbal a ajuns si la Craiova. Prin vocea directorului executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj (DGFP), Silviu Dumitru, ANAF a anuntat in urma cu doua zile ca ii va executa pe toti cei care in decursul anilor au patronat clubul de fotbal Universitatea Craiova, lasind in urma datorii de zeci de miliarde de lei catre bugetul de stat. Cu toate ca restantele de plata dateaza de zece ani, finantistii s-au trezit prea tirziu, deoarece firmele sau asociatiile luate in vizor nu mai au nici un bun in patrimoniu, si mai mult, se afla in prag de desfiintare. La rindul lor, unii dintre fostii investitori par loviti de amnezie si spun ca nu mai au nici o legatura cu societatile urmarite de fisc.

Securea razboiului a fost dezgropata de directorul DGFP Dolj in cadrul unei intilniri cu autoritatile judetului, acesta declarind ca a vazut la televizor o lista cu datornici printre care se regasea si numele actualului club de fotbal, Universitatea Craiova. Silviu Dumitru a afirmat ieri ca lucreaza la un raport privind situatia tuturor societatilor si asociatiilor de fotbal care s-au ocupat de destinele gruparii alb - albastre, raport pe care il va inainta apoi catre ANAF. „Am vazut la televizor ca clubul se afla in topul datornicilor la stat. In prezent, facem o analiza a tuturor datoriilor pe care le are catre bugetul de stat Universitatea Craiova. Nu stiu cit va dura analiza. In final, raportul va fi inaintat la Bucuresti“, a precizat pentru GdS, directorul DGFP. Pe lista neagra a ANAF figureaza deja doua asociatii sportive care au avut legatura cu Universitatea Craiova. Potrivit purtatorului de cuvint al institutiei, Dorin Ţiganas, Asociatia Fotbal Club Universitatea Craiova si Asociatia Sportiva Fotbal Club Universitatea Craiova datoreaza fiscului 28,5 miliarde, respectiv 69 de miliarde de lei, adica peste trei milioane de dolari, restante acumulate de-a lungul timpului. Ambele asociatii sint la un pas de a-si da obstescul sfirsit, prima fiind in lichidare, iar cea de-a doua in reorganizare judiciara. Pentru a nu se trezi ca executa silit doua asociatii care mai au in patrimoniu o veioza si un birou asa cum s-a intimplat de nenumarate ori pina acum, finantistii sint decisi sa le ceara socoteala persoanelor care „au fentat“ bugetul de stat. „Nu va pot spune la momentul actual ce masuri vom lua cu exactitate. Vom decide impreuna cu judecatorul sindic, in baza Legii falimentului. Indiferent de forma juridica, vom executa silit toate firmele cu datorii. Executarea se va face impotriva persoanelor din cauza carora firma a fost declarata insolvabila pe baza proceselor-verbale de insolventa“, a declarat purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Ţiganas.

Datorii contestate

Istoricul datoriilor pe care vrea sa le recupereze fiscul se pierde in negura timpului. Transferurile succesive de actiuni de la un investitor la altul i-au luat mereu pe nepregatite pe finantisti care s-au trezit prea tirziu atunci cind a trebuit sa execute silit clubul de fotbal Universitatea Craiova. Atunci cind au facut-o, actiunea a fost contestata in instanta, cum a fost cazul fostului finantator Dinel Staicu, care i-a lasat mostenire actualului patron, Adrian Mititelu, un proces cu DGFP Dolj pentru suma de 1,5 miliarde de lei, la care se adauga penalitatile si dobinzile aferente.

Dinel Staicu, fost patron al echipei de fotbal:

„I-am predat lui Mititelu (cu proces pe rol) datoria de 1,5 miliarde de lei vechi. Am acte doveditoare in acest sens, dar presa s-a invatat sa asocieze numele Dinel Staicu cu orice scandal, inclusiv cu datoriile istorice ale Universitatii. Ilinca, Netoiu...“

Adrian Mititelu, actual finantator:

„Nu este o datorie, ci un litigiu. Este vorba despre niste penalitati. Societatea actuala Sc Univstiinta SA nu are nici o datorie la stat. Oricum, 1,5 miliarde de lei nu este mult. Ii putem plati. Atunci cind am preluat clubul, Dinel Staicu mi-a promis ca va plati banii in caz ca pierd procesul cu DGFP Dolj“.

Eugen Arnautu, fost presedinte CA la club :

„Am cesionat in 1997 drepturile asupra asociatiei unui grup de zece persoane din care facea parte si George Ilinca. Asociatia nu avea nici un fel de datorie la acea data“.

George Ilinca, fost investitor la Universitatea:

„O fi datorie istorica. Eu nu mai am nici o treaba cu clubul de cinci ani. Unele datorii au fost mai vechi, altele s-au creat ulterior. Eu nu stiu foarte multe. Eram zece actionari. In al doilea rind, noi am avut o societate comerciala, nu o asociatie. Asociatia era o fundatie cu foarte multi membri. Printre membri fondatori erau fotbalisti, antrenori, investitori. Eu eram doar unul dintre membrii asociatiei“.