Guvernul a publicat ieri proiectul de ordonanta de urgenta pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente proprietatilor preluate in mod abuziv. Actul normativ prevede unele masuri necesare urgentarii operationalizarii, inregistrarii la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si listarii Fondului Proprietatea.
Printre masurile inscrise in proiect se numara si infiintarea Directiei pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, care va acorda despagubiri in numerar proprietarilor deposedati abuziv. Directia se va afla in subordinea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. "Atributia principala a Directiei consta in acordarea de despagubiri in numerar persoanelor indreptatite, carora li s-au emis titluri de despagubire sau titluri de plata, in limita echivalentului a 200.000 de euro pentru fiecare persoana", se spune in textul proiectului de ordonanta pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor. Proprietarii caselor nationalizate pot opta atat pentru plata in numerar, cat si in actiuni la Fond. Sursele de finantare a cheltuielilor operationale ale Directiei, precum si cele de finantare a despagubirilor in numerar sunt asigurate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) de la bugetul de stat, dar si din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care le detine la Fondul Proprietatea, din dividendele aferente actiunilor detinute la Fond si din vanzarea de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor Publice.
Finantele vor vinde prin oferta publica 20% din Fondul Proprietatea in vederea admiterii titlurilor la Bursa de Valori Bucuresti, operatiunea urmand sa aiba loc la cel mult trei luni dupa inregistrarea Fondului la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

FP, listat la Bursa peste opt luni

Fondul Proprietatea (FP) se va putea lista la bursa dupa opt luni de la aprobarea si publicarea proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru accelerarea procedurii de acordare a despagubirilor aferente imobilelor, a declarat ieri Alexandru Paunescu, presedintele FP, citat de NewsIn. Presedintele Fondului Proprietatea a precizat ca acesta este deja operational, dar aprobarea ordonantei va debloca activitatea acestuia.
Dupa ce FP va fi listat la bursa, proprietarii deposedati abuziv vor putea sa-si valorifice actiunile detinute la Fond.
In ceea ce priveste procedurile de listare la Bursa a minimum 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, acestea sunt programate sa inceapa pana la 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului de ordonanta, publicat ieri de Guvern.