Masa de Craciun va costa o familie cu patru membri circa 2,5 milioane de lei. La aceasta concluzie am ajuns avand in vedere doar alimentele strict necesare pentru traditionala masa. Faptul presupune pentru multi romani un efort financiar de proportii. De cele mai multe ori, in urma acestui eveniment se ramane cu buzunarele (si burtile?!) goale.

Inainte de toate, porcul

Cum fara carne de porc Craciunul nu se poate numi asa, acesta este primul aliment pe care trebuie sa-l cumparam. Astfel, un kilogram de carne de porc costa, in piata, de la 120.000 la aproape 200.000 de lei. Daca nu avem prea mult timp pentru a prepara mancarurile traditionale de Craciun, atunci putem apela la magazinele alimentare care vin cu o gama foarte variata de astfel de produse. De exemplu, un kilogram de caltabos poate fi cumparat la un pret de 120.000 de lei, toba se poate gasi prin piete cu 100.000 de lei kilogramul, iar pastrama cu 180.000 de lei.

Dulciuri si fructe pentru toti

Cozonacul nu poate lipsi nici el de pe masa de Craciun. Acesta nu poate fi gasit in comert la un pret mai mic de 50.000 de lei bucata. Pentru a-l putea prepara in casa, avem nevoie de oua, ulei, faina, zahar, lapte, toate acestea insumand, raportat la kilogram, circa 130.000 de lei plus 85.000 de lei, 20 de oua. De Craciun, cei mici si nu numai vor dulciuri de tot felul, dar acestea nu sunt tocmai usor de cumparat, chiar daca sunt foarte usor de gasit in comert. Astfel, o cutie cu bomboane “sare“ de 40.000 de lei, in timp ce o punga de napolitane costa aproximativ 30.000 de lei.
Daca vrem sa mancam si tort, trebuie sa stim ca acesta nu este deloc ieftin: ne va costa intre 250.000 si 300.000 de lei bucata.
De asemenea, la masa de Craciun vrem sa avem si fructe. Acestea ne vor costa in jur de 90.000 de lei, avand in vedere ca un kilogram de mere costa 20.000-25.000, unul de banane 30.000 de lei, iar un kilogram de portocale 40.000 de lei.

Sucuri si alcooluri

Sucurile au preturi variate, in functie de cantitatea si de marca produsului. Racoritoarele la PET-uri de 2 litri costa intre 25.000 si 40.000 de lei. Daca preferam sucurile naturale, suntem nevoiti sa bagam ceva mai adanc mana in buzunar, tinand cont de faptul ca acesta ajunge si la 100.000 de lei litrul. In cazul in care nu dispunem de vin de tara, ne vedem nevoiti sa-l cumparam din comert. Un vin mai bun, care sa ne multumeasca din punctul de vedere al raportului calitate-pret, costa 70.000 de lei, dar, in functie de pretentii, putem lasa la magazin si 600.000 de lei pentru o sticla de vin de 700 de mililitri.