17 mai este data limita pana la care romanii trebuie sa depuna la Adminsitratia Fiscala "Formularul 200 - Declaratie privind veniturile realizate". Aceasta se completeaza si se depune numai de persoanele fizice.
Persoanele fizice trebuie sa declare la Administratia Fiscala toate veniturile in bani si/sau in natura inregistrate pe parcursul anului trecut si care nu sunt trecute in cartea de munca.
Veniturile pot fi obtinute din:
a) activitati independente
- activitati comerciale - fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente;
- profesii libere - exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- drepturi de proprietate intelectuala - brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
b) Cedarea folosintei (darea in chirie) a bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal.
c) Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real: venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, special destinate acestor scopuri, si/sau in sistem irigat, precum si din cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si din altele asemenea. Declaratia se depune de contribuabilii care desfasoara activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
d) Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare. Declaratia se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
e) Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract. Declaratia se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate pe Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Pentru declararea acestor venituri, persoanelle fizice trebuie sa completeze Formularul 200 si sa il depuna direct la registratura organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciuliu. Declaratia se completeaza in doua exemplare, dintre care unul ramane la contribuabil.
Declaratia poate fi trimisa la Administratia Fiscala si prin intermediul postei. Astfel, unul dintre cele doua formulare completate de contribuabil se depune la oficiul postal, prin scrisoare recomandata. Este necesar sa pastrati o copie a declaratiei depuse.
De anul trecut, Formularul 200 poate fi depus si online, insa pentru a-l putea trimite prin intermediul internetului aveti nevoie de un certificat digital.
Potrivit ANAF, Formularul 200 se completeaza cu majuscule, citet si corect.
Declaratia trebuie depusa pana la data de 17 mai.