Aproape jumatate dintre statele membre ale Uniunii Europene au anuntat ca vor aplica diferite restrictii pentru romani, cele mai neasteptate venind din partea Marii Britanii. Dintre cele 25 de state membre ale UE (27 cu Romania si Bulgaria) 11 au anuntat ca vor restrictiona accesul romanilor pe pietele muncii, iar celelalte au luat decizia de a lasa libera circulatia romanilor in scop de munca sau nu au facut nici un anunt in acest sens.

Anglia face discriminare

Dupa multe speculatii in presa britanica, oficialii de la Londra au anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca romanii nu vor putea lucra in Anglia decit in anumite domenii, iar guvernul nu va aloca decit 20.000 de permise de munca pentru romani si bulgari. In aceste conditii reactia autoritatilor de la Bucuresti a fost una de dezamagire, atit presedintele, cit si ministrul Muncii, considerind masura ca fiind una discriminatorie, in conditiile in care Marea Britanie nu a impus restrictii muncitorilor din tarile care au aderat la UE in 2004.

Italia si Spania ne dezamagesc

Alte doua state din partea carora decizia privind accesul romanilor la munca era asteptata cu nerabdare de Bucuresti datorita numarului mare de romani care au emigrat acolo, mai ales dupa 2002, au fost Italia si Spania. Iar decizia celor doua tari, unde sint plecati trei sferturi dintre romanii care lucreaza in strainatate, a fost de a restrictiona accesul romanilor cu posibilitatea de a lucra doar in anumite domenii (agricultura, industria hoteliera, activitati casnice sau constructii). Autoritatile de la Madrid insa au promis ca restrictiile, impuse pentru doi ani, vor fi "flexibile" si ca exista posibilitatea ca perioada sa fie micsorata.

Franta si Germania au anuntat, de asemenea, ca vor permite partial accesul muncitorilor romani si vor aplica restrictii pentru doi ani, tratament pe care l-au aplicat, de altfel, si in cazul tarilor care au intrat in UE in 2004.

Celelalte tari care au anuntat ca vor impune restrictii romanilor sint Ungaria, Grecia, Olanda, Danemarca, Belgia si Irlanda. Exista semnale ca si Portugalia va limita accesul pe piata muncii pentru romani, dar inca nu a fost facut un anunt oficial.

In aceste conditii Romania a anuntat ca va decide daca sau ce restrictii va impune la rindul sau muncitorilor straini pe piata interna a muncii. Deocamdata Departamentul pentru Munca in Strainatate a informat ca muncitorii provenind din tari membre ale UE care au anuntat restrictii pentru romani vor avea nevoie de permise de munca pentru Romania, in timp ce muncitorii din statele care nu impun restrictii romanilor vor avea acces liber.