Romanii au inceput sa consume orice alt fel de carne decat cea de pui. Nebunia "aviara" i-a cuprins pe toti. Chiar si pe orasenii din Capitala. Asa ca cei mai multi dintre oameni nu mai au incredere in puii vanduti in magazine si cumpara carne de porc, de vita sau de peste. "Din datele pe care le avem, nu reiese neaparat ca a crescut consumul de carne de porc, ci mai degraba au crescut importurile la acest produs cu 20% in ultima luna. Romanii aleg de pe rafturile magazinelor carne din import nu pentru ca ar fi mai ieftina, ci pentru ca asta este oferta comerciantilor, care prefera sa ia din import decat din crescatoriile de la noi", ne-a spus ieri Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci. El a adaugat ca in prezent circa 100.000 de porci din crescatorii, adusi la greutatea de taiere, asteapta sa fie vanduti. Caruz s-a declarat nemultumit pentru faptul ca oamenii nu stiu inca ce cumpara. "Este jocul comerciantilor, al procesatorilor. Ei castiga din import. ßi asa, romanii consuma carne congelata de nu stiu cati ani, in loc sa manance carne proaspata, provenita din crescatoriile de la noi", a explicat Gheorghe Caruz. Ca o comparatie, "daca in 1998 Romania importa 400 de tone de carne de porc, anul trecut importurile au ajuns la 200.000 de tone", a adaugat el. In acelasi timp a romanii au inceput sa consume cu 40% mai putina carne de porc decat in 2000.
Pe de alta parte, in ultima perioada a scazut consumul de carne de pui cu 80%, dupa cum au declarat reprezentantii Asociatiilor din domeniu. Totusi, o buna parte din populatie nu a renuntat inca la carnea de pasare si continua sa o cumpere, sa o fiarba bine si sa o manance.