Micii fermieri care vand cate ceva din productia obtinuta pot fi incurajati cu bani de la UE pe o perioada de cinci ani, pentru a produce mai mult. Ei trebuie doar sa depuna un proiect la directiile agricole, acesta fiind realizat gratis de oficiile de consultanta agricola.

Taranii care detin aproximativ opt hectare de teren sau au o miniferma zootehnica si care comercializeaza o parte din produse se pot dezvolta cu bani de la Uniunea Europeana (UE). Ei au posibilitatea sa primeasca prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cate 1.500 de euro anual, timp de cinci ani, daca depun proiecte. Masura 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta", prin PNDR, stabileste clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca micii fermieri pentru a se califica. "Fermierii trebuie sa depuna un proiect la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, acesta fiind intocmit gratis de cei de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola. Ei trebuie doar sa prezinte niste documente prin care sa arate ca detin suprafetele respective", a spus Constantin Cucu, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Dolj. Prima sesiune de astfel de proiecte s-a incheiat in februarie, iar la cea lansata recent inca nu s-a stabilit un termen-limita, spun oficialii din agricultura, dar se presupune ca va fi la sfarsitul lunii iunie. Pana acum s-au depus 80 de proiecte de la micii fermieri doljeni, dintre care cele mai multe sunt pe apicultura, urmate de cultura mare. "Producatorul agricol care vrea sa se califice pentru subventia de 1.500 de euro pe an trebuie sa detina intre doua si opt unitati de dimensiune economica (UDE), adica anumiti coeficienti se inmultesc cu cultura si rezulta aceste UDE. Este suficient sa aiba minimum opt hectare de teren sau o ferma cu minimum opt vaci. De asemenea, poate detine combinat, patru hectare de cultura mare si patru vaci sau poate fi apicultor", a precizat Constantin Cucu. Micii agricultori mai trebuie sa aiba suprafetele inscrise in Registrul fermelor, sa nu fie prea in varsta (pana la 62 de ani) si sa vanda din produsele obtinute de pe suprafetele pe care le cultiva sau de la animalele pe care le cresc.
Fermierii mici, ajutati sa devina mari

Subventia de 1.500 de euro pe an, pe ferma de semisubzistenta, se acorda cu titlu nerambursabil si provine in proportie de 20% de la guvernul roman si 80% de la UE. Angajatii directiilor agricole vor verifica, in timp, fiecare ferma, pentru a observa ce au facut cu banii. "Dupa trei ani de la acordarea subventiei, fermele care au primit cei 1.500 de euro anual vor fi verificate de cei de la Directia Agricola. Ideea acestei subventii pentru fermele de semisubzistenta este aceea de a dezvolta astfel de ferme, ca sa comercializeze mai multe produse, sa devina mai importante", a precizat directorul Cucu. UE sprijina financiar infiintarea de ferme cu proprietari tineri. Tot prin PNDR (Masura 112 privind instalarea pentru prima data la conducerea unei
exploatatii agricole, la care termenul de depunere a proiectelor a fost 28 februarie) se urmareste dezvoltarea agriculturii, dar suprafata trebuie sa fie intre 6 si 40 de UDE, deci mult mai mare. Constantin Cucu a spus ca si aici a fost o cerere foarte mare din partea fermierilor doljeni.
"Dupa trei ani de la acordarea subventiei, fermele care au primit cei 1.500 de euro anual vor fi verificate de cei de la Directia Agricola. Ideea acestei subventii pentru fermele de semisubzistenta este aceea de a dezvolta astfel de ferme, ca sa comercializeze mai multe produse, sa devina mai importante".
Constantin Cucu, directorul OJCA Dolj