OZN-uri in Nebraska. CIA recunoaste, in premiera, existenta controversatului poligon numit Zona 51

Aparitiile de OZN-uri pe cerul statului american Nebraska, la originea mitologiei ce invaluie misterioasa Zona 51, nu erau de fapt decat avioane-spion U-2 testate la aceasta baza ultrasecreta, potrivit dezvaluirilor Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Adeptii teoriilor conspiratiei vor fi deceptionati si fantasma alimentata de Hollywood a camuflarii existentei extraterestrilor de catre guvernul american primesc o lovitura: Zona 51 a servit pentru testarea faimoaselor avioane-spion din timpul Razboiului Rece.

Este vorba de un raport oficial privind istoria programului U-2 intre 1954 si 1974, redactat de doi istorici ai CIA si recent declasificat, care face dezvaluirile.

Pe parcursul a 400 de pagini ale raportului nu exista nici o mentiune despre extraterestrul de la Roswell, al carui OZN s-ar fi prabusit in New Mexico in 1947 si care, potrivit legendei, ar fi fost apoi ascuns si studiat in Zona 51.

Nu este prima data cand CIA recunoaste existenta Zonei 51. Intr-un document declasificat si postat online in octombrie 2012, un memorandum datand din 1967 redactat de directorul CIA din acea vreme, Richard Helms, evoca desfasurarea din Zona 51 a trei avioane-spion in Japonia pentru misiuni deasupra Vietnamului.

Inca de la inceperea zborurilor de incercare si antrenament in iulie 1955, "altitudinea mare a U-2 a dus rapid la un efect secundar neasteptat: cresterea fenomenala a semnalarilor referitoare la obiecte zburatoare neidentificate (OZN-uri), relateaza autorii CIA.

In acea epoca, avioanele comerciale zburau la o inaltime intre 3.000 si 6.000 de metri. Avioanele U-2 zburau la peste 20.000 de metri altitudine.

Astfel de semnalari erau foarte frecvente la inceputul serii din partea pilotilor comerciali care zburau de la est la vest. Soarele era atunci destul de jos la orizont, iar aparatele lor "in umbra".

Daca un U-2 zbura in imprejurimi la altitudine mare, Soarele se reflecta pe aripile sale argintate, "ceea ce parea pentru pilotul comercial, la 12.000 de metri mai jos, drept un obiect aprins", au explicat ei, precizand ca acest fenomen se putea observa, de asemenea, de la sol.

"In acea epoca, nimeni nu banuia ca este posibil zborul cu echipaj uman la 20.000 de metri altitudine, prin urmare nimeni nu prevedea ca poate fi vazut un obiect atat de inalt pe cer", au explicat ei.

Din cauza caracterului ultrasecret al programului U-2, anchetatorii de la Air Force insarcinati cu ancheta privind semnalarile de OZN-uri "nu puteau sa le raspunda, celor care le scriau, despre adevaratul motiv al acestor fenomene", au precizat cei doi istorici.

Chiar in Zona 51, securitatea asigurata de catre CIA era drastica, in scopul de a pastra secretul in legatura cu U-2, cum avea sa fie mai tarziu pentru avioanele invizibile testate la baza Nellis din apropiere.

"Pentru a nu starni banuieli, angajatii de la Lockheed, constructorul U-2, erau adusi in Zona 51 de la uzina lor din Burbank (California) lunea dimineata si dusi acasa vineri seara, la ore cand traficul aerian era cel mai intens" - mai scriu cei doi istorici.

Sursa: Agerpres