AGERPRES : Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei:

Organizatii neguvernamentale cer o mai mare mobilizare a OMS
Mai multe organizatii neguvernamentale au cerut vineri o mai mare mobilizare internationala, in special a OMS, pentru a combate cazurile de hepatita B si C in lume, cu ocazia zilei mondiale de lupta impotriva hepatitei (28 iulie), relateaza vineri AFP.
Virusul hepatitei C "este o amenintare semnificativa pentru sanatatea publica mondiala", se arata intr-un comunicat difuzat de mai multe organizatii neguvernamentale din lume (ONG), intre care Medecins du Monde (Medicii lumii), care lanseaza o petitie in 86 de tari pentru a cere Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) "sa actioneze de urgenta" impotriva acestui virus.
Din 2010, peste un milion de persoane au murit din cauza hepatitei C, in conditiile in care aceasta maladie este vindecabila, mentioneaza comunicatul citat. "Se estimeaza la 185 milioane numarul persoanelor infectate cu virusul hepatitei C (VHC) si intre 3 si 4 milioane noile cazuri de contaminare in fiecare an", indica ONG-ul.
"OMS a calificat hepatita C drept "bomba virala cu intarziere", dar nu a facut suficient pentru a ataca intr-o maniera semnificativa aceasta criza mondiala a sanatatii", afirma organizatia, care cere un mai bun acces la instrumente de preventie, diagnostic si tratament in lume, in special pentru utilizatorii de droguri injectabile, multi dintre ei infectati cu VHC.