AGERPRES informeaza: Un LANT UMAN format din zeci de persoane a atras atentia asupra stigmei cu care se confrunta pacientii cu psoriazis - intr-o actiune organizata de Ziua Internationala a Psoriazisului
Zeci de persoane si-au dat mainile si au format un Lant Uman, intr-un gest simbolic prin care Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a marcat Ziua Internationala a Psoriazisului si a transmis mesajul ca psoriazisul nu este contagios si nu se ia prin atingere.
- Prin actiunea Lant Uman, am transmis un mesaj de sustinere pentru pacientii cu psoriazis si de solidaritate cu cei care sufera de aceasta boala, carora le suntem alaturi prin consiliere de specialitate, cu informatii si educare, dar si prin sustinere morala. Pentru persoanele care se tem de atingerea unui pacient cu psoriazis, mesajul Societatii Romane de Dermatologie este ca psoriazisul nu este o boala contagioasa, a declarat Prof. Dr. Calin Giurcaneanu, Presedinte SRD.
- Psoriazisul este o afectiune extrem de complexa, care afecteaza calitatea vietii sub numeroase aspecte, atat medicale - exista riscul ca pacientii cu psoriazis sa dezvolte alte afectiuni asociate: cardiovasculare, oculare, articulare, diabet, obezitate, boala Crohn, cat si sociale si psihologice. Chiar daca psoriazisul nu este o boala contagioasa, multi se feresc de atingerea unei persoane afectate de boala sau de contactul cu ea, de aceea pacientii se simt stigmatizati si izolati de catre ceilalti, a continuat Dr. Alin Niculescu, Secretar General SRD.
Conform unui studiu realizat pe 4.725 de persoane cu psoriazis, 47% dintre persoanele cu psoriazis moderat pana la sever au declarat ca sunt afectate mai mult de teama despre ce ar putea sa gandeasca altii despre boala lor decat de efectele psoriazisului asupra corpului lor. Mai mult decat atat, 65% dintre respondenti au afirmat ca boala le afecteaza in mod negativ aspectul fizic, 41% au spus ca si-au schimbat alegerile in materie de imbracaminte pentru a ascunde semnele psoriazisului, 62% dintre persoanele cu psoriazis moderat pana la sever au afirmat ca psoriazisul le-a afectat in mod negativ sentimentele legate de valorizarea de sine. Viata de familie a pacientilor cu psoriazis are si ea de suferit, la fel si cea profesionala: 1 din 5 dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis declara ca boala le afecteaza relatia cu partenerul de viata iar 40% dintre cei cu psoriazis sever nu si-au putut urma drumul profesional din cauza bolii. Actiunea Lant Uman face parte din campania 'Accepta-ma, sustine-ma, apropie-te!', o campanie de informare si educare prin care Societatea Romana de Dermatologie isi propune sa sprijine pacientii cu psoriazis, oferindu-le informatii despre boala si consiliere de specialitate. Campania isi propune sa creasca si gradul de informare al publicului larg cu privire la aceasta afectiune, atragand atentia asupra faptului ca psoriazisul nu este o afectiune contagioasa.
www.psoriazis.info este pagina de website a campaniei, pagina pe care pacientii cu psoriazis, dar si toti cei interesati, pot afla mai multe despre boala si despre modul in care le pot fi alaturi pacientilor, pot gasi informatii de specialitate despre psoriazis, pot adresa intrebari medicilor, primesc sfaturi din partea specialistilor sau isi pot impartasi povestea. In comunitatea creata pe Facebook, Afla totul despre PSO, pacientii sunt invitati sa intre in dialog cu medicii, dar si cu ceilalti pacienti, pot cere ajutorul specialistilor si pot afla ultimele noutati din campanie. Psoriazisul este o afectiune cutanata, care apare pe un fond genetic, sub influenta anumitor factori declansatori. Daca in mod normal celulele pielii se regenereaza in 28-30 zile, in cazul psoriazisului procesul are loc in doar 3-6 zile. Practic, sistemul imunitar este hiperactiv si produce celule intr-un mod accelerat, fapt ce conduce la aparitia unor placi sau leziuni la nivelul pielii, ingrosate, de culoare roz/rosiatice, acoperite de cruste alb-sidefii. Cele mai afectate zone de psoriazis sunt scalpul â€" pielea capului, parului, coatele, genunchii, dar poate afecta si alte zone precum fata, urechile, palmele, talpile, pliurile, unghiile si uneori articulatiile. Psoriazisul este o boala cronica, ce reapare episodic pe parcursul vietii si nu poate fi vindecata complet. Vestea buna este ca in prezent exista numeroase variante de tratament eficiente care ajuta pacientii cu psoriazis sa tina boala sub control si sa duca o viata normala. Psoriazisul a devenit tot mai raspandit in ultimele decenii, 3% din populatia de pe glob fiind afectata de aceasta boala. In Romania, aproximativ 400.000 de persoane au fost diagnosticate in mod oficial cu psoriazis, dar numarul celor care sufera de aceasta afectiune este in realitate mult mai mare.

Sursa: Comunicat de presa Societatea Romana de Dermatologie