Sambata, 24 mai 2014, Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" implineste 106 ani de la deschiderea sa in sediul actual.
La data de 24 mai 1908, in prezenta regelui Carol I, a familiei regale, a ministrilor si a presedintelui Academiei - Anghel Saligny - a avut loc inaugurarea Muzeului de Zoologie in noua cladire. Se puteau vizita 16 sali in care erau expuse in premiera mondiala dioramele biogeografice: desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra arctica. Ulterior acestea au devenit model pentru alte institutii similare din lume: Berlin, Paris, New-York, Sankt Petersburg. Pe 23 mai 1933, cu ocazia unei sesiuni jubiliare, regele Carol al II-lea a decis ca in semn de omagiu muzeul sa poarte numele organizatorului sau, doctor Grigore Antipa. Acesta conduce muzeul pana in 1944, cand se stinge din viata. Spirit vizionar, Grigore Antipa a realizat un muzeu modern atat prin modalitatile de expunere, cat si prin rolul atribuit unei astfel de institutii si si-a inscris numele in muzeologia mondiala prin organizarea si prezentarea publica a primelor diorame cu fundal pictat din lume.
Cu aceasta ocazie, incepand cu ora 11,00, in sala multimedia a Muzeului, Dr. Iorgu Petrescu va sustine conferinta intitulata Medicul Hilarius Mitrea - cel mai mare donator al Muzeului "Grigore Antipa" Hilarius Mitrea, pe numele sau cel adevarat, Bucur Mitrea, s-a nascut in 1842, la Rasinari, langa Sibiu.
In vara anului 1866, participa ca medic militar, in corpul austriac de voluntari, la razboiul civil din Mexic. Pana la pensionarea sa, in 1893, participa si la principalele actiuni militare din Sumatra, Borneo, Java si Celebes. S-a achitat in mod exceptional de atributiile de serviciu, dar a gasit timp si pentru a strange un minunat dar pentru tara sa, pentru Muzeul de Istorie Naturală din Bucuresti: o colectie fabuloasa de animale cuprinzand aproximativ 1.000 de exemplare cu care, soseste in Romania, in 1881. Pentru gestul sau, dr. Hilarius Mitrea a fost rasplatit de Regele Carol I cu o medalie. La mai bine de 100 de ani de atunci, multe dintre animalele aduse de el continua sa incante ochii vizitatorilor Muzeului "Grigore Antipa".