Descopera.ro : Cand e prea tarziu pentru a face un copil? Cele mai noi descoperiri

In Romania, la fel ca in alte tari din Occident, varsta la care femeile au primul copil este in crestere. Daca in anul 1960 cei mai multi nascuti vii (in jur de 37%) aveau mame cu varsta intre 20-24 ani, in 2010 cei mai multi (29,6%) au avut mame cu varsta intre 25-29 ani, arata statisticile INSSE.
In 1980, varsta medie a mamei la prima nastere era de 22,6 ani, urcand in 2010 la 26 de ani. In mediul urban, varsta medie la care romancele au primul copil este si mai inaintata: 27,5 ani.
Pe masura ce femeile amana momentul in care intentioneaza sa aiba copii, ele sunt cuprinse de ingrijorari referitoare la "ceasul biologic". In Occident, aceste anxietati au fost alimentate si de mass-media. In 2002, cu ocazia publicarii cartii "Creating a Life", in care autoarea Sylvia Ann Hewlett recomanda femeilor sa aiba copii atunci cand sunt tinere, altfel riscand sa nu mai aiba aceasta oportunitate, mai multe publicatii au lansat un semnal de alarma. Ziarul britanic The Observer titra "Cand este prea tarziu pentru a face un copil", revista americana New York vorbea despre "Panica bebelusilor", iar Newsweek intreba pe coperta "Oare ar trebui sa faceti un copil acum?". Anul trecut, o campanie publicitara lansata in SUA de Societatea Americana pentru Medicina Reproductiva avertiza ca "Varsta inaintata reduce capacitatea dumneavoastra de a face copii", mesajul fiind insotit de un biberon in forma de clepsidra ce ramanea fara lapte.
Totusi, cand este prea tarziu pentru a face un copil? Jean Twenge, profesor de psihologie la Universitatea San Diego State, a decis sa afle care este, cu adevarat, raspunsul la aceasta intrebare. Cercetatoarea a dorit sa descopere adevarul pentru ca depasise pragul psihologic de 30 de ani si dorea sa ramana insarcinata. Atunci cand a inteles cate date false erau raspandite in cartile si revistele adresate femeilor ce doreau sa aiba un copil, Twenge s-a hotarat sa scrie o carte.
"Am observat ca multe din lucrurile pe care le citeam pe Internet si in carti erau fie complet sau partial gresite, fie dintr-o sursa care nu era demna de incredere. Fiind cercetatoare, ma deranja sa vad ca atatea femei primeau informatii false. Am spus tuturor prietenelor mele ceea ce am descoperit, dar apoi mi-am dat seama ca pot ajunge la mai multe femei scriind o carte", a explicat Twenge. Astfel, cercetatoarea a publicat "The Impatient Woman’s Guide to Getting Pregnant", insa cartea nu a fost singurul rezultat al eforturilor sale: Twenge are trei copii, toti conceputi natural dupa varsta de 30 de ani (dintre care unul la varsta de 39 de ani).
(Va urma)