Moshemordechai.ro: Dincolo
Ministerul Afacerilor Externe face un anunt prin care ii povatuieste pe rumani sa evite balaceala in hasdoioul bulgaresc, pentru ca saramura bulgareasca e condimentata cu praf de hepatita, iar dumnealui statul se ingrijeste de ficatul cetateanului. Niste agenturi de turismarie sar din garsoniere sa protesteze, pe parte economica. Pai cum sa creasca madam economia si sa infloreasca turismaria daca nu le lasi pe ele, agenturi serioase, sa-i duca pe rumani la bulgari, la o midie de chiuveta si un parizer olinclusiv? Autoritatile bulgariene se foiesc si el in paie si lamuresc situatia: e putina hepatita si e din aia buna, fara euri!
De ce se imbulzesc romanii in Bulgaria? Le place limba? Poate sunt fascinati de cultura bulgara? Bine, vorbim serios. Dar tot intreb: de ce? Sunt conditiile mai grozave decat cele de la noi? N-as zice. E apa mai uda? Ma indoiesc. Sunt preturile mai cinstite? Da, asta poate fi un raspuns, dar nu e suficient. Adevaratul raspuns, ridicol si simplu e: pentru ca "Bulgaria e strainatate". Or pentru multi vacanta in strainatate e chifteaua suprema.
Am prieteni constanteni, care tin musai sa-si faca vacantele in Turcia sau Grecia, la plaja. Plaja aveau si aici, la doua statii de autobuz. Dar nu e "in strainatate". Conditiile sunt bune, marea e albastra, nisipul e galben, apa e umeda. Dar mai ales nu e Romania.
Cunosc destui romani plecati la munca in strainatate. Unii dintre ei accepta acolo o munca pe care in ruptul capului n-ar fi acceptat-o in tara. Pentru ceva bani in plus fata de ce ar fi sperat aici; nu teribil de multi. Dar e in strainatate. Sigur, pentru unii nu prea mai existau optiuni, pentru altii, putini, dar merituosi (ori, poate, norocosi!) plecarea a insemnat sansa unei cariere de succes.
Una peste alta - nu vad de ce as lungi demonstratia, cand lucrurile sunt deja evidente- un lucru e limpede: romanii cred ca merita ceva mai bun decat Romania. A, da, desigur, avem de toate. Avem rauri, munti, dealuri, mare, inca mai avem paduri, lacuri uimitoare, locuri uluitor de frumoase. Sigur, avem ceva istorie, oleaca de cultura, lucruri care nu-s de colo, dar e clar ca meritam ceva mai bun. Ziditorul ne-a lasat traitori peste un pamant binecuvantat, in care se gasesc toate cele trebuincioase, ba inca din belsug si din cele care dau bucurie ochiului si sufletului. Nu ne-a invatat cum sa la adunam pe toate acestea laolalta si sa le transformam in prosperitate pentru noi. Dar vedem zi de zi cum se prefac in prosperitate pentru altii. Cei la care fugim, pentru ca meritam ceva mai mult. Si mai ales, nu ne-a invatat, pe noi romanii, cum sa ne suportam unii pe altii.