Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Bilantul unui an de guvernare USL", pe care o puteti citi in continuare.

Zilele acestea se implineste mai bine de un an de cand guvernarea USL si-a inceput activitatea si tin sa mentionez cateva dintre aspectele care au marcat viata economica, sociala si politica.
As incepe cu faptul ca Executivul si-a indeplinit angajamentul luat cu privire la consolidarea fiscala. Chiar daca acest obiectiv nu este atat de evident precum altele, cifrele ne arata ca deficitul bugetar s-a redus si ca previziunile sunt pozitive in acest segment. Acest fapt mi se pare o performanta deosebita in plan financiar, mai ales avand in vedere ca mandatul Guvernului a inceput in conditii dificile si cu un buget construit de PDL.
Mai mult, Guvernul Ponta s-a preocupat de relansarea economica a Romaniei, prin politici echilibrate si care sa nu mai sacrifice interesele romanilor, asa cum obisnuise PDL sa faca. Indexarea pensiilor, sprijinirea categoriilor vulnerabile prin cresterea indemnizatiilor pe anumite segmente, reducerea TVA la paine - aliment de baza, toate ne arata acest lucru si vin sa intareasca angajamentul luat in fata romanilor.
Mediul de afaceri a fost si el sustinut prin masuri variate, dintre care va reamintesc plata TVA-ului la incasarea facturii, nu la emiterea ei. De asemenea, numeroasele vizite facute in afara tarii, precum si vizitele unor oficiali primiti la Bucuresti de catre prim-ministru se inscriu in ideea consolidarii mediului de afaceri prin atragerea de investitii straine. Acest fapt se va vedea si mai mult in anii ce vin, caci aceste vizite au fost organizate cu scopul de a reda tarii noastre imaginea demna a unei tari serioase, implicate si care poate fi considerata un partener de incredere in orice activitate economica.
De altfel, situatia economica a tarii noastre s-a imbunatatit in anul 2013, asa cum ne arata si cifrele de la nivel european, oferite de Eurostat, precum si cele oferite de Institutul National de Statistica. Astfel, cresterea economica din acest an este de 2,7%, o cifra satisfacatoare in conditiile in care criza economica este inca prezenta si puternica pe plan mondial. Mai mult decat atat, la capitolul crestere industriala ne situam pe locul 2 in Uniunea Europeana, avand o crestere de 7,5% - o cifra extraordinara, mai ales avand in vedere competitivitatea la nivel european.
Pe plan bugetar, anul 2013 a insemnat cel mai mare PIB din istorie, depasindu-l pe cel din 2008. In plus, salariile bugetarilor si salariul minim au crescut cu 15%, precum si venitul minim garantat. La nivelul inflatiei, aceasta a scazut de la 4,95%, cat era in 2012, la 1,8% la ora actuala.
In ceea ce priveste fondurile europene, guvernarea USL a reusit sa duca rata de absorbtie la 27% la finalul acestui an, avand in vedere ca la preluarea mandatului aceasta rata era la 7%. Mai mult decat atat, Executivul este pregatit cu specialisti deosebiti pentru noul exercitiu de programare bugetara la nivel european, care va incepe in 2014. Acest fapt consolideaza increderea ca rata de absorbtie va spori in anii urmatori, ajutand la dezvoltarea infrastructurii si a calitatii vietii.
Anul care se apropie aduce noi provocari pentru guvernarea USL si este nevoie de si mai multa munca pentru a indeplini obiectivele indraznete, dar realizabile, propuse spre finalizare in 2014.